latinica  ћирилица
02/12/2016 |  15:39 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

"Opel" i "Ford" ostaju bez finansijske pomoći SAD

Izjave Donalda Trampa o posljedicama koje će trpiti američke kompanije koje posluju van SAD, izazvala je zebnju i među velikim proizvođačima automobila. Mnogi koji su planirali otvaranje fabrika u Meksiku odustali su od te ideje, a oni koji već proizvode vozila van Amerike strahuju od uvođenja carine od 35 odsto.
Ford - Foto: Glas Srpske
FordFoto: Glas Srpske

Subvencije za čista ekološka vozila koja se prodaju u SAD mogu da uživaju samo vozila koja proizvode američki radnici. Iz ove situacije možemo imati koristi, jer Srbija ima specifican položaj u trgovini sa Amerikom.

U Evropi postoje dvije velike američke kompanije - "Opel" koji je u sastavu DŽeneral motorsa i kelnski "Ford" koji je vezan za centralu u Americi.

Obje marke nastale su kao dio Maršalovog plana i dobro su su se kotirale i na berzi i kod kupca.

Da bi opstale moraće ubuduće da nađu svoj put i da se osamostale, s obzirom na to da ostaju zbog američke finasijske podrške. Novac iz SAD neće dolaziti za razvoj, a samo tržišna utakmica i pobjeda mogu osigurati da ti brendovi opstanu.

Raj Nair iz Američkog automobilskog udruženja napominje da su evroski i američki put razvoja auto-industrije nešto različiti.

U Evropi ide se ka čistoj energiji električnim automobilima ali i savršenim dizelima koji malo troše i još manje zagađuju okolinu. Do sada nije bilo problema gdje se šta proizvodi, gdje je jeftinije i kvalitetnije tu su bile i fabrike, navodi Nair.

Prema njegovim riječima, u budućnosti će se voditi računa o državnim granicima, jer automobilska industrija ima socijalnu notu, zapošljava najveći broj ljudi na svijetu.

"Ford" je odmah reagovao na Trampove zahtjeve i nije preselio proizvodnju jednog čitavog brenda "linkoln" iz SAD u Meksiko.

"U Meksiku ima mnogo fabrika. Tamo su skoro svi proizvođači koji prodaju automobile u SAD", naglašava predsjednik kompanije "Ford" Majkl Filds.

Podsjeća da se u auto-industriji već decenijama koristi jeftina radnu snaga. "Meksikanci rade čak 80 odsto jeftnije nego radnici u SAD, a tako proizvedeni automobili imaju carinu samo pet odsto. Zamislite koja je to prednost pri formiranju cijene na američkom tržištu, kaže Filds.

Iz Evrope u SAD izvoze se milioni automobila, između ostalog i kragujevački "fijat 500 L". Srbija ima specifican status u trgovi sa SAD.

Trgovinski sporazum garantuje milijardu i sto miliona kupaca na svjetskom tržištu svake godine. Na tržište SAD Srbija izvozi dva odsto robe bez carine, a to bi u budućnosti bio i adut da se više proizvođača automobila pojavi u Srbiji, kažu analitičari.
 

Izvor: RTS