latinica  ћирилица
02/12/2016 |  15:40 ⇒ 17:42 | Autor: RTRS

Trebinje- Kuće za sedam izbjegličkih porodica (VIDEO)

U Republici Srpskoj oko 2.200 raseljenih i izbjeglih porodica, sa oko osam hiljada članova, čeka trajno rješavanje stambenog pitanja, rekao je Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, u Trebinju, poslije uručenja ključeva novoizgrađene kuće Јovanu Perotiću koji je protjeran iz Dubrovnika.
Uručeni ključevi kuća za sedam porodica izbjeglih i raseljenih u Trebinju - Foto: SRNA
Uručeni ključevi kuća za sedam porodica izbjeglih i raseljenih u TrebinjuFoto: SRNA

Јovan Perotić je jedan od sedam vlasnika kuća na području Trebinja, koje su izgrađene sredstvima Vlade Srpske. Poslije 25 godina podstanarstva otvorio je vrata svoga doma, što je, kaže, rješenje za četvoročlanu porodicu u kojoj je samo on zaposlen.

Јovan je naglasio da je njegova porodica zahvalna na ovoj pomoći, jer su mu samo resorno ministarstvo i Vlada omogućili da dobije krov nad glavom.

Putem regionalnog programa zbrinjavanja, za pet porodica uručeni su građevinski paketi, te izgrađeno sedam kuća za raseljene i izbjegle porodice. Učešće grada Trebinja bilo je dvadeset odsto po objektu.

Ministar Davor Čordaš rekao je da je riječ o sedam stambenih jedinica, po sistemu ključ u ruke. Njihova vrijednost je 220 hiljada maraka, bez PDV-a, jer je regionalni program oslobođen tog poreza

U narednoj godini, u Trebinju će novcem Vlade biti izgrađena stambena zgrada u bivšoj kasarni "Luka Vukalović" za preostale stambeno nezbrinute porodice. Grad je obezbijedio 285 hiljada maraka. U planu je proširenje kapaciteta postojećeg Doma penzionera.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović naveo je da će biti investicija od četiri miliona maraka, što će značiti mnogo za sve koji imaju alternativni smještaj u Trebinju. A riječ je o 44 korisnika, pa će time praktično biti riješeno pitanje kolektivnog smještaja u Trebinju.

U Republici Srpskoj na trajni stambeni smještaj čeka još oko 2.200 porodica.