latinica  ћирилица
02/12/2016 |  15:48 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Bijeljina- Višečasovna rasprava o Nacrtu budžeta (VIDEO)

U Bijeljini višečasovna rasprava o Nacrtu budžeta za narednu godinu. Opozicioni odbornici gradsku kasu vide isključivo kao potrošačku.
Bijeljina - budžet - Foto: RTRS
Bijeljina - budžetFoto: RTRS

Vlast koju predvodi SDS hvalila se planom raspodjele prihoda u narednoj godini, činjenicom da će oko 30 odsto budžeta biti kapitalna ulaganja.

Budžet Bijeljine u narednoj godini će iznositi 47.145.000 KM, od čega će 6,7 miliona biti za kapitalna ulaganja, rekao je Milorad Sofrenić, načelnik za finansije.

U razvojni dio ukalkulisao je i vraćanje kredita za već urađene projekte poput kanalizacije.

''Imamo obavezu pokrića deficita, on je bio sedam miliona 2014 , a evo sveli smo ga na 5 miliona maraka”, kaže Milorad Sofrenić, načelnik Odjeljenja za finansije.

Opozicija odavno nije bila glasnija. Budžet isključivo vide kao potrošački. Ističu rast od nekoliko miliona posljednjih godina za plate i otplatu kredita.

"Rast rashoda za lična primanja ide paralalelno sa rastom dugova za otplatu", rekao je TO 2 Dragan Knežević, odbornik SNSD-a, dok njegov stranački kolega Nedeljko Ćorić dodaje: ''Ovaj budžet nikada neće biti razvojni već potrošački, njega vidimo kao jedan šešir u koji je nešto ubačeno, pa se poslije iz njega vadi”.

Vlast se branila pričom da su sredstva za plate povećana za 600.000 maraka u odnosu na prošli budžet zbog zapošljavanja pripravnika u narednoj godini i da Bijeljina u 2017. godini treba vratiti svega 6,8 miliona maraka kredita. Obećana su i nova radna mjesta.

Na sve ovo odbornica SNSD-a Danijela Đukin iznijela je podatak da je u ovoj godini od planiranih 30.000 maraka za pomoć penzionerima izdvojeno samo 500 maraka.

Na dnevnom redu prve radne skupštine u novom sazivu bila je odluka o zaduženju od milion maraka za izgradnju Centra za socijalni rad i imenovanje načelnika Odjeljenja.