latinica  ћирилица
02/12/2016 |  16:52 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Nikolić: Hrvatska ne želi suočavanje sa ratnom prošlošću

Predsjednik Udruženja boraca ratova 1991-1992. godine Radan Nikolić ocijenio je da Hrvatska i njeni ratni sponzori i dalje ne žele suočavanje sa ratnom prošlošću na bazi istine o uzrocima i posljedicama ratnih sukoba u SFRЈ početkom 90-ih, već utjerivanje ratne krivice Srbiji i ЈNA, uz ultimatum crnogorskoj vlasti da tome da doprinos.
Hrvatska zastava - Foto: Getty Images
Hrvatska zastavaFoto: Getty Images

Nikolić smatra da ako je neko od početka 90-ih na ovamo ispisao sramne stranice nacionalne istorije "onda je to Hrvatska koju je, po uzoru na Pavelićevu NDH, izazivanjem ratnih sukoba, masovnim ratnim zločinima i genocidom nad srpskim stanovništvom, uz izdašnu pomoć sa strane, stvarala šovinističko-separatistička HDZ i ustaška emigracija".

On je povodom današnjeg skupa u Podgorici na kome su grupa crnogorskih i hrvatskih nevladinih organizacija, bliskih Haškom tribunalu i Nataši Kandić, tvrdili da je 6. decembra "prije 25 godina eskalirao napad ЈNA i crnogorskih rezervista na Dubrovnik", upitao ko je sredinom 1991. godine u Zadru, Šibeniku, Splitu i drugim mjestima na hrvatskom primorju priređivao "kristalne noći" srpskom i crnogorskom stanovništvu i porodicama oficira ЈNA.

"Ko je organizovao napade na jedinice i kasarne ЈNA i naoružavanje Dubrovnika i ko je i zašto, iz starog grada početkom decembra 1991. godine uporno granatirao položaje ЈNA u kojem su ubijani vojnici ЈNA", upitao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori su nepoželjni svjedoci - učesnici ratova iz 90-ih čije se Udruženje diskriminiše, a članstvo izlaže zastrašivanju, ućutkivanju blaćenju, "a poželjni su NVO plaćenici koji žive na račun plasiranih laži".

"Ostajući dosljedni jednostranom profitabilnom viđenju istine o ratnim dešavanjima iz devedesetih u korist Hrvatske i zatiranju sjećanja na crnogorske i srpske žrtve ratnih zločina u Hrvatskoj, iza kojih od početka 90-ih do današnjeg dana stoji zločinačka HDZ, grupa crnogorskih i hrvatskih nevladinih organizacija prezentovali su u Podgorici svoje viđenje tih događaja uz prikazivanje dokumentarca `Zatiranje istorije i sjećanja`", naveo je Nikolić.

On je istakao da Udruženje boraca ratova 1991-1992. godine uzalud godinama zagovara objektivno suočavanje sa prošlošću, uz princip da se omogući i drugoj strani da se čuje, jednak tretman ratnih zločina i žrtava tih zločina od čega u Crnoj Gori nema ništa.

"Razlog tome je strah od istine iz koje će ipak jednog dana isplivati na vidjelo hrvatska ratna krivica i sramno profiterstvo dijela civilnog sektora na račun istine o zajedničkoj nesreći i ratnim žrtavama", dodao je Nikolić.

On je nazvao sramnim sporazum hrvatskog i crnogorskog tužilaštva iz 2006. godine o gonjenu počinilaca ratnih zločina "kojim nisu obuhvaćene crnogorske žrtve i hrvatski ratni zločini, već isključivo obratno", navodeći da nije procesuiran niti jedan ratni zločin koje su hrvatske oružane snage počinile nad crnogorskim državljanima.

Izvor: Srna