latinica  ћирилица
02/12/2016 |  17:01 ⇒ 17:23 | Autor: RTRS

Završeni 47. lutkarski susreti, Gran pri "Petru Panu"

Predstavom "Odisej - san o povratku" Dječijeg pozorišta iz Banja Luke završeni su 47. "Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije", a Gran pri festivala za najbolju predstavu pripao je Pozorištu mladih iz Novog Sada za komad "Petar Pan", saopštili su danas organizatori.
Završeni 47. lutkarski susreti, Gran pri "Petru Panu" (Foto: Malo pozorište "Duško Radović") -
Završeni 47. lutkarski susreti, Gran pri "Petru Panu" (Foto: Malo pozorište "Duško Radović")

U Malom pozorištu "Duško Radović" nagrade je učesnicima trodnevnog festivala svečano uručio predsjednik UNIMA centra Srbije i v.d. upravnik Pozorišta "Boško Buha" Igor Bojović.

Za najbolju režiju nagrađen je Todor Valov za predstavu "Riječna sirena" beogradskog pozorišta "Pinokio", a nagrada za najbolji tekst predstave "Cirkus Mario i Neta" Malog Pozorišta "Duško Radović" pripala je Mileni Depolo.

Iva Gikova i Ivajlo Nikolov iz Dečjeg pozorišta u Subotici nagrađeni su za najbolju scenogradiju u predstavi "Ivica i Marica", a Atila Antal iz Narodnog pozorišta "Toša Јovanović" za najbolju muziku u predstavi "Pjesma bijelog kita".

Nagrada "Milena Sadžak" za najboljeg mladog glumca pripala je Karmen Bardak za ulogu u komadu "Ivica i Marica", a nagradu "Јanko Vrbnjak" za najbolju animaciju osvojio je Lako Nikolić za ulogu Maria u predstavi "Cirkus Mario i Neta".

Nagradu za glumačko ostvarenje osvojili su Nela Nikolić, Ljiljana Živić, Slaven Došlo, Kristina Savkov i Јasmila Pralija.

Najbolje lutkarske kreacije imala je Irina Somborac u predstavi "Cirkus Mario i Neta", dok je Јovan Caran osvojio nagradu "Boško Zeković" za sveukupni doprinos razvoju lutkarstva.

Žiri je ove godine dodijelio i specijalnu nagradu za kolektivnu animaciju Ansamblu pozorišta lutaka iz Niša za predstavu "More mašte".

Stručni žiri činili su profesor bugarske Nacionalne akademije za filmsku i pozorišnu umjetnost Slavčo Malenov, teatrolog i v.d. upravnik Srpskog narodnog pozorišta prof. dr Zoran Đerić i reditelj i kostimograf Boris Čakširan.

Deset predstava koje su prikazane na 47. Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije ocijenjivao je i dječiji žiri - Katarina Petrović, Nina Đorđević i Uroš Drulević.

Oni su odlučili da nagrada za lutkarsku čaroliju bude dodijeljena Malom pozorištu "Duško Radović" za predstavu "Cirkus Mario i Neta", nagrada za najglasniji aplauz Dječjem pozorištu iz Subotice za "Ivica i Marica", a kao "naj, naj" predstava proglašen je "Petar Pan" Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Izvor: Tanjug