latinica  ћирилица
02/12/2016 |  18:25 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Odbrana: U slučaju Balijagić sudsko vijeće iznad zakona

Advokat Faruk Balijagić procesom koja ima političku pozadinu smatra suđenje svom sinu Adi u sarajevskom Kantonalnom sudu. I sve to, kaže, jer se usudio da javnosti predoči dokaze o postojanju Ševa, specijalne jedinica tzv. Armije BiH, poznate po likvidacijama Srba i političkih neistomišljnika.
Suđenje Balijagiću - Foto: RTRS
Suđenje BalijagićuFoto: RTRS

Nakon današnjeg ročišta protiv Ade Balijagića, odbrana je ukazala na kršenje zakona i pristrasnost sudskog vijeća, jer im je uskraćeno pravo na većinu svjedoka, iznošenje prigovora i obrazlaganje dokaza. Dvojicu Balijagića kantonalno tužilaštvo tereti za podstrekavanje na ubistvo, razbojništvo i ugrožavanje bezbjednosti. 

Balijagićeva odbrana ukazuje da je Vijeće, kojim predsjedava Husein Delalić, odbilo najvažnije dokaze i izvršilo pritisak da se smanji broj svjedoka.

Belma Balijagić DŽuho, branilac Ade Balijagića, kaže da je tražila da se odmah izrekne presuda, jer, kako navodi, ne vidi razlog da će presuda biti promijenjena u odnosu na svjedočenje preostalih svjedoka, s obzirom na to da sud već ima predubjeđenje da je kriv.

Odbrana ukazuje da im je tokom preslušavanja presretnutuh razgovora Ade i Faruka Balijagića, kao i ključnog svjedoka Tužilaštav Nebojše Glavaša s inspektorima sarajevskog kantonalnog MUP-a, uskraćeno pravo da obrazlože zbog čega te dokaze izvode.

Branilac Petko Budiša tvrdi da je u ovom predmetu sudsko vijeće iznad zakona.

 - Bez obzira što imam zakon u rukama, što je to naš alat, što imam krivični zakon, očigledno je nemoguće da radim svoj posao, jer čini se imaju formirano mišljenje o odgovornosti optuženog, iako još nisu ni čuli dokaze odbrane - kaže Budiša.

Tužioci Dalide Burzić, glavne kantonalne tužiteljke, sa pretenzijama zauzimanja pozicije glavnog bh. tužioca, optužnicu su podigli na osnovu prijave lica kriminalnim dosijeima za navodnu pripremu ubistva Adnana Maglića. Iako to još nije dokazano, a Ustavni sud utvrdio da je Balijagićima nezakonito određen pritvor, Ado je i dalje iza rešetaka, a Faruk pravdu traži u Hrvatskoj. I dalje tvrdi da je proces montiran, zato što je javno govorio o zločinima Ševa.