latinica  ћирилица
02/12/2016 |  20:34 ⇒ 21:28 | Autor: RTRS

Tegeltija: Mektićeve izjave su neprimjereni pritisak na rad pravosuđa (VIDEO)

Posljednje izjave ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića o radu pravosuđa u BiH predstavljaju neprimjereni pritisak na rad pravosudnih institucija u BiH u konkretnim predmetima jer se na taj način stvara percepcija da bi Tužilaštvo trebalo da radi po nalogu jednog ministra, izjavio je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija, gostujući u emisiji Dnevnik plus naše Televizije.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Činjenica je da u BiH postoji problem korupcije i organizovanog kriminala, rekao je Tegeltija. On kaže da se pravosuđe BiH sa tim bori na način na koji može da se bori.

“Ko će biti gonjen, to zavisi od toga kakvo je krivično djelo učinio, jer mi ne gonimo ljude nego gonimo krivična djela, pa onda koga nađemo u tim krivičnim djelima on dolazi pod udar zakona, a nemamo ciljane istrage koje se odnose na ljude niti bi smjeli da imamo takve istrage”, izjavio je Tegeltija.

Komentarišući izjavu ministra bezbjednosti Dragana Mektića, da je za, kako kaže, loše stanje u pravosuđu odgovoran Visoki sudski i tužilački savjet, Tegeltija je istakao da je potpuno pravo ministra da govori šta želi ali ne i da ulazi u konkretne predmete koje radi Tužilaštvo.

“Da li je on dovoljno kompetentan da ocjenjuje VSTS, njegov rad, njegove članove itd otom- potom, to je predmet druge diskusije. Mislim da se mora zadržati demokratska podjela vlasti na sudski zakonodavnu i izvršnu, a VSTS je na čelu te strukture i mislim da se na takav način mora i posmatrati”, kaže Tegeltija.

Bez obzira na sve kritike o pravosuđu BiH koje se pojavljuju posljednjih dana pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini funkcioniše tvrdi Tegeltija. U svakom, pa i u pravosudnom sistemu, kaže, postoje devijacije i ljudi koji nepravilno obavljaju svoju funkciju ili zloupotrebe svoju dužnost, a sistem funkcioniše onda kad on odreaguje na devijacije.

“Јa moram da kažem da 95 odsto sudija i tužilaca su čestiti i pošteni i vrijedni ljudi. U tom sistemu postoje određeni pojedinci koji nepravilno rade svoj posao. Mi kao VSTS reagujemo na devijacije i to pokazuju i ova hapšenja i procesi suspenzije, vjerovatno to još uvijek nije dovoljno. Mi se trudimo da pročistimo vlastite redove i to radimo u zadnje dvije godine sa pojačanim tempom”, napomenuo je Tegeltija.

Komentarišući učešće stranaca u Ustavnom sudu BiH, Tegeltija je ocijenio da će BiH biti najsrećnija zemlja onog trenutka kad u svojim institucijama ne bude imala strane sudije. To će zavisiti od dogovora političkih faktora u BiH, zaključio je Tegeltija.