latinica  ћирилица
05/12/2016 |  12:04 ⇒ 12:47 | Autor: RTRS

Ističe rok za predaju oružja

Vlasnici oružja za ličnu bezbjednost kojima je istekao rok oružnog lista obavezni su da do kraja decembra podnesu zahtjev za izdavanje oružnog lista, u protivnom rizikuju novčanu kaznu i do 1.500 maraka i oduzimanje oružja, upozoravaju iz policije.
Oružje - Foto: RTRS
OružjeFoto: RTRS

Iz policije podsjećaju na amnestiju od odgvornosti za sve građane koji do isteka kalendarske godine predaju nelegalno oružje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva. 

 Za deset mjeseci ove godine CЈB Bijeljina podneseno je 559 zahtjeva za izdavanje oružnog lista , dok je za isti period prošle godine podneseno 218 zahtjeva više, ističu u CЈB Bijeljina i apeluju na vlasnike oružja da ispoštuju zakonske obaveze do kraja godine.

- Za građane koji ne zamijene oružne listove do 31.12.2016. godine propisana je novčana kazna od 1200 do 1500 maraka , kao i zaštitna mjera oduzimanja oružja, naglasila je Aleksandra Simojlović (CЈB Bijeljina).

Zakonom je predviđena amnestija od krivične odgovornosti za posjedovanje oružja, municije i mlinsko-eksplozivna sredstva čije je držanje zabranjeno, ukoliko držoci to predaju policiji. Po pravilu, takvog tereta se ipak rješavaju na drugi način.

U policiji podsjećaju i da do 31.12. građani mogu legalizovati oružje za koje nemaju isprave, bez dokaza o porijeklu.

Od aprila mjeseca kada je na snagu stupio novi zakono o oružju podneseno je 13 zahtjeva za legalizaciju.