latinica  ћирилица
06/12/2016 |  20:05 | Autor: RTRS

C. Gora: Ne liječiti djecu nemedicinskim preparatima

Predstavnici crnogorskog Ministarstva zdravlja izrazili su zabrinutost zbog smrti petogodišnje djevojčice iz Rožaja zbog posljedica trovanja praškom etiolom, te su apelovali da građani za liječenje ne koriste preparate koji nisu namijenjeni za ljudsku upotrebu i za medicinske svrhe.
Beba - ilustracija (foto: www.koalakin.com) -
Beba - ilustracija (foto: www.koalakin.com)

"Upotrebom sredstava koja nisu namijenjena liječenju ljudi, lica ugrožavaju zdravlje i život, a ukoliko im je potrebna zdravstvena usluga, trebalo bi da se obrate isključivo zdravstvenim radnicima", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Iz resornog ministarstva poručili su da ovaj primjer sa tragičnim ishodom predstavlja potvrdu da je u kontinuitetu potrebno podizati svijest stanovništva o pravilnom odnosu prema sopstvenom i zdravlju njihovih najbližih.

"Primarni nivo zdravstvene zaštite, odnosno domovi zdravlja, mjesta su u kojima bi građani trebalo prvo da se obrate ukoliko za to imaju potrebu", navedeno je u saopštenju.

Petogodišnja djevojčica čiji su inicjali E.M. iz rožajskog sela Besnik, preminula je protekle noći u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore od posljedica trovanja praškom etiolom, koji se koristi u poljoprivredi za uništavanje insekata na biljkama.

Izvor: SRNA