latinica  ћирилица
09/12/2016 |  07:45 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Stigao Upitnik: Šta čeka BiH na evropskom putu? (FOTO/VIDEO)

Evropski komesar za pregovore o proširenju i susjedsku politiku u Sarajevo je donio Upitnik Evropske komisije sa 3.242 pitanja. Rok za dostavljanje odgovora iz BiH je šest mjeseci.
Han uručio Zvizdiću upitnik Evropske komisije - Foto: RTRS
Han uručio Zvizdiću upitnik Evropske komisijeFoto: RTRS

Kandidatski status BiH zavisi od kvaliteta odgovora. Komesar EU za pregovore o proširenju Јohanes Han rekao je da ovo ispit za administraciju u BiH na svim nivoima vlasti.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić smatra će institucije BiH uspjeti da u polugodišnjem roku odgovore na pitanja Evropske komisije. Iz Vlade Srpske poručuju da su spremni za Upitnik da su već imenovali radne grupe za izradu odgovora.

Ipak, mnogi sumnjaju u spremnost institucija BiH da odgovore Brisleu. Potpredsjednik SNSD i poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Nikola Špirić kaže da je moguće da BiH padne na prvom ozbiljnom evropskom ispitu.

Koliko poštaru treba da dostavi pismo ili kako se stiče zvanje babice u porodilištu, samo su dva od 3.242 pitanja. I to dva lakša pitanja, jer Evropsku uniju, kroz 33 poglavlja, zanima kako BiH diše. Rok za odgovore - šest mjeseci.

Sada su na ispitu svi nivoi vlasti u BiH, poručio je evropski komesar za pregovore o proširenju i susjedsku politiku Јohanes Han. Kaže da novi korak na evropskom putu, dodatno otvara vrata domaćeg tržišta stranim investitorima.

- Slijedi pokretanje novih investicija, strane kompanije su sada sigurnije u ovu zemlju i njenu evropsku budućnost - rekao je Han.

Za kandidatski status za BiH, Brisel ima samo jedan uslov, kaže predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić. Traže da se u roku odgovori na upitnik.

- Svi drugi uslovi, zatvaranje OHR-a, strane sudije i slično, to nisu uslovi EU. Uslovi EU su samo odgovori na ovih 3.420 pitanja. Odgovore će pripremati ne radne grupe, već institucije BiH na svim nivoima - rekao je Zvizdić.

Iz Vlade Srpske upozoravaju da još nisu formirana sva radna tijela kada je riječ o Mehanizmu koordinacije. Vlada je imenovala radne grupe za izradu odgovora, a po ugledu na pitanja Brisela za susjedne zemlje u Vladi su već pripremili pojedine odgovore iz svoje nadležnosti.

- Treba da odgovaraju oni nivi vlasti čija je to nadležnost, a entiteti tu imaju 70 odsto nadležnosti. Ako BiH hoće u EU, ne može ići sa OHR-om i stranim sudijama - istakao je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske, Zlatan Klokić.

Prva pitanja u upitniku su vladavina prava, demokratija i politički odnosi u BiH. Upravo zbog mnogih neriješenih pitanja na političkoj sceni, BiH će teško da odgovori na pitanja iz Brisela, upozorava potpredsjednik SNSD i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

- Učinimo sve da ne padnemo na prvom koraku koji je samo naizgled tehničke prirode, inače će u suprotnom biti "putuj, Evropo, i ne misli na nas" - rekao je Špirić.

Ukoliko iz BiH u roku šest mjeseci u Brisel stignu zadovoljavajući odgovori na svih 3.420 pitanja slijedi dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, koju će, osim babica i poštara, ipak interesovati mnogo dublji problemi BiH, o kojim godinama, ne postoji jedinstven odgovor.

Sarajevo: Han uručio Upitnik EK
Foto: RTRS

Sarajevo: Han uručio Upitnik EK
Foto: RTRS

Sarajevo: Han uručio Upitnik EK
Foto: RTRS

Sarajevo: Han uručio Upitnik EK
Foto: RTRS