latinica  ћирилица
15/12/2016 |  10:43 ⇒ 10:44 | Autor: RTRS

Rusi čekaju Matisa da krenu u završni udar

Rusija planira da sa sirijskim snagama krene u oslobađanje Deir el Zora - ruske snage očekuju da će im se u borbama protiv islamista pridružiti i američka vojska predvođena generalom DŽejmsom Matisom, kao novim ministrom odbrane SAD.
Ruske snage bezbjednsoti (foto: © Evgeny Kaudin/Sputnik ) -
Ruske snage bezbjednsoti (foto: © Evgeny Kaudin/Sputnik )

Komanda vazdušno-kosmičkih snaga Rusije planirala je odmah poslije oslobađanja Alepa da krne prema Deir el Zoru.

Međutim, pripadnici "Islamske države", oko 4.000 terorista, potisnuli su trupe sirijske vojske iz Palmire, tako da je Ministarstvo prisiljeno da promijeni plan.

Ne može se u ofanzivi na Deir el Zor zaobići Palmira, jer će se u tom slučaju teroristi naći u pozadini sirijskih trupa, ističu ruski vojni stručnjaci.

Da bi operacija u Deir el Zoru bila uspješna, vojska mora zadržati Alep i osloboditi Palmiru. Tek tada će biti moguće opkoliti "Islamsku državu", obezbijediti pozadinu i protjerati teroriste.

Pavel Zolotarjov, penzionisani general i zamjenik direktora Instituta za proučavanje SAD i Kanade Ruske akademije nauka, ističe da je velika vjerovatnoća da će za ministra odbrane SAD biti izabran DŽejms Matis, koji je svojevremeno komandovao operacijom američkih trupa u Avganistanu.

Upravo će s njim morati da sarađuje ​​Ministarstvo odbrane Rusije prilikom planiranja operacija u Siriji.

"On je praktičan čovjek sa velikim ratnim iskustvom. Njegov zadatak će biti da na novi način organizuje saradnju zapadne koalicije sa Rusijom u Siriji", mavodi Zolotarjov, a prenosi "Ruska riječ".

Izvor: SRNA