latinica  ћирилица
16/12/2016 |  07:23 ⇒ 18/12/2016 | 12:38 | Autor: RTRS

SNSD i HDZ: Uskoro Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH (FOTO/VIDEO)

U Istočnom Sarajevu održan je sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH. Delegacije su predvodili lideri stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović.
Dodik - Čović - Foto: RTRS
Dodik - ČovićFoto: RTRS

Delegacije SNSD-a i HDZ-a razgovarale su danas o upućivanju Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH u parlamentarnu proceduru.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je dogovorena da se ova priča finalizuje u naredne dvije do tri sedmice i da se zakon uputi u Parlament BiH. Lideri dvije stranke su naglasili da u Ustavnom sudu BiH ne bi trebalo da sjede stranci, već samo državljani BiH.

Čović je istakao da se pitanje Ustavnog suda mora riješiti u što kraćem vremenu i da u narednih 15 dana ove dvije stranke trebaju usaglastiti stavove da bi se informacija uputila u Parlament BiH.

Sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH u I.Sarajevu

Delegacije SNSD-a i HDZ-a razgovarale su i o evropskim integracijama naglašavajući da je prioritet da zaživi mehanizam koordinacije i da će nedavno dostavljeni upitnik iz EU biti test njegove funkcionalnosti. 

Govoreći o evropskom putu BiH, Dodik je naglasio da je stav SNSD-a da u BiH mora postojati pravna država u kojoj će se tri naroda dogovarati o ključnim pitanjima i u kojoj se odluke neće donositi preglasavanjem.

Dodik je ponovio da su Ustavni sud, Sud i Tužilaštvo BiH, kao i OBA pod direktnom kontrolom Bakira Izetbegovića, što se, između ostalog, vidjelo i iz odluke kojom je osporen Dan Republike Srpske.

- Nije moguće da Bakir Izetbegović pokrene inicijativu o 9. januaru, a da Srbi to prihvate - izjavio je Dodik,

Predsjednik Srpske je naglasio da Visoki predstavnik mora da ode iz BiH, jer je evidentno da je u proteklom periodu kršio međunarodna prava kao i prava srpskog i hrvatskog naroda.

Sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH u I. Sarajevu

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o kontinuitetu saradnje dvije partije. Istakao je da SNSD i HDZ godinama njeguju dijalog, te da nastoje da postignu saglasnost o većini pitanja.

Dodik je ponovio da SNSD neće ući u vlast na nivou BiH, naglašavajući da predstavnici tzv. Saveza za promjene rade na štetu Republike Srpske.

- I dalje smatram da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama nanose štetu spskom narodu, a odluke koje donose nisu u korist ni Srpske, ni njenog naroda. Naš definistivni stav je da je to izdaja insteresa, a to će i vrijeme pokazati - naglasio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a smatra da je krajnje vrijeme da se predstavnici srpskog naroda u BiH dogovore oko toga šta je srpska nacionalna i državna politika, te je pozvao lidere da razgovaraju i postignu saglasnost o tome. 

Dodik je naglasio da SNSD neće "nasjesti" na izlazak nekoliko poslanika iz Kluba SDA u Parlamentu BiH.

- U Sarajevu jedino funkcionišu Savez za promjene i SDA i ništa više - rekao je lider SNSD-a.

Lider HDZ-a Dragan Čović rekao je da zabrinut zbog lošeg funkcionisanja vladajuće većine na državnom i federalnom nivou.

- Formalno većinu imamo, ali pitanje je da li ona praktično postoji - rekao je Čović.

Čović je uvjeren da saradnja HDZ-a i SNSD-a može stabilizovati odnose u BiH.

Sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH u I. Sarajevu

Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske, Dodik je rekao da je ključna izgradnja boljih odnosa između ove dvije zemlje i njihovih naroda, te da je to važno i za Srbe i Hrvate u Republici Srpskoj i BiH.

- Veoma je važno i za Republiku Srpsku i za Hrvatsku da se izgrade što bolji odnosi između ova dva naroda i da se usmjerimo ka dijalogu - rekao je Dodik.

Sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a održan je u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.