latinica  ћирилица
16/12/2016 |  13:53 ⇒ 19:20 | Autor: RTRS

Novi zakon o stečaju - šansa za veću naplatu potraživanja

U novom Zakonu o stečaju koji je usvojen ove godine Poreska uprava Republike Srpske je prepoznala mogućnost i šansu da se poboljša naplata obaveza iz stečajnih postupaka, koja je sada na nivou od 8,9 odsto, izjavio je danas pomoćnik direktora Poreske uprave u sektoru za naplatu poreza Velimir Kukobat.
Poreska - stečaj - Foto: RTRS
Poreska - stečajFoto: RTRS

Kukobat je rekao novinarima da Poreska uprava u stečajnim postupcima ima oko 300 miliona KM potraživanja, što je značajna masa potraživanja u kojoj postoji šansa za naplatu daleko većeg obima sredstava.

"Da bismo to uradili moramo imati obučene, edukovane ljude, koji znaju kako da što bolje zastupaju Poresku upravu pred sudovima u naplati naših potraživanja u postupcima stečaja", istakao je Kukobat tokom okruglog stola o temi naplate poreza, doprinosa i taksi u stečajnom postupku.

On je podsjetio da je raniji zakon o stečajnom postupku pokazao da je kod firmi koje su išle u postupak reorganizacije Poreska uprava naplatila 70 odsto od priznatih potraživanja.

Poreska uprava - stečaj (Foto: RTRS)

"Novi zakon akcenat stavlja na reorganizaciju i upravo to će Poreskoj upravi stvoriti šansu za naplatu više potraživanja. Osim toga, radimo i druge stvari, a to je da prije pokretanja stečajnog postupka, odmah po nastanku dugova, obezbjedimo svoja potraživanja sa pokretnostima i nepokretnostima", naveo je Kukobat.

On je dodao da trenutno, prema ranijem zakonu, Poreska uprava ima aktivnih 217 stečajnih postupaka, a da je masa koju naplaćuje 237 miliona KM.

Okrugli sto je organizovan u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca.

Izvor: SRNA