latinica  ћирилица
22/12/2016 |  12:13 ⇒ 15:43 | Autor: RTRS

Cvijanović: Glavni zadatak - jačanje Srpske i njenih političkih i ekonomskih kapaciteta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2017-2019. godina dokument koji zamjenjuje dosadašnji dokument Ekonomska politika, a kojeg je Narodna skupština usvajala uz Budžet za svaku narednu godinu.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

U obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini Cvijanovićeva je istakla da je Program ekonomskih reformi dokument koji se izrađuje u skladu sa metodologijom i smjernicama Evropske komisije.

"Njime su predstavljene mjere ekonomske politike Vlade Republike Srpske, s tom razlikom što on sadrži i srednjoročni makroekonomski okvir i okvir fiskalne politike, te sveobuhvatni program strukturalnih reformi", navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da svi nivoi vlasti izrađuju ovakve programe ekonomskih reformi koji će biti objedinjeni u okvirni dokument za potrebe procesa evropskih integracija i dostavljen Evropskoj komisiji.

"Činjenica da dokument koji predstavlja program ekonomskih reformi Republike Srpske usvajaju Vlada i Narodna skupština, odražava ranije definisani stav da Srpska i njene institucije moraju biti jasno vidljive u cijelom procesu u skladu sa ustavnim ovlašćenjima i nadležnostima kojima raspolažu", dodala je Cvijanovićeva.

Predstavljajući Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2017-2019. poslanicima u Narodnoj skupštini, Cvijanovićeva je rekla da u okviru makroekonomskih kretanja, koji su detaljno prikazani u ovom dokumentu, treba pomenuti i još nekoliko pokazatelja i trendova.

Prema izvještaju MMF-a iz oktobra 2016. godine, kaže Cvijanovićeva, projekcija globalnog rasta u 2016. godini iznosi 3,1 odsto, a u 2017. godini 3,4 odsto, dok za BiH projektovane stope rasta za period 2016-2019. godina iznose tri odsto, 3,2 odsto, 3,7 i 3,9 odsto.

Prema projekcijama Evropske komisije iz novembra 2016. godine, ekonomski rast u Evropi biće nastavljen umjerenim tempom. Očekivani rast realnog BDP-a u evrozoni iznosi 1,7 odsto u 2016. godini, 1,5 odsto u 2017. godini i 1,7 odsto u 2018. godini, dok se u EU očekuje rast 1,7 odsto u ove godine, 1,6 odsto u 2017. godini i 1,8 odsto u 2018. godini.

"Kada govorimo o Republici Srpskoj, u 2015. godini ostvaren je realni rast BDP-a od 2,6 odsto, dok je rast u prva dva kvartala 2016. iznosio 2,2 odsto, odnosno 1,8 odsto", navela je premijer Srpske.

Prema njenim riječima, industrijska proizvodnja sa učešćem u BDP-u od 15,1 odsto u 2015. godini ostvarila je rast od 2,7 odsto, dok je samo za devet mjeseci 2016. godine ostvaren rast industrijske proizvodnje od sedam odsto što je rezultat povećane privredne aktivnosti, te puštanja u rad Termoelektrane "Stanari".

Cvijanovićeva je dodala da je u 2015. godini zabilježen pad prosječnih godišnjih cijena od 1,4 odsto, koliko je zabilježeno i za devet mjeseci ove godine.

Zabilježen je i blagi rast prosječne neto plate u 2015. godini, uz procjenu da će se zadržati i u ovoj godini na približno istom nivou, kao i da će rasti u narednom periodu na iznos od 843 KM u 2017, 850 KM u 2018. i 859 KM u 2019. godini.

"Imamo trend smanjenja broja nezaposlenih, uz istovremeni rast broja zaposlenih. Na primjer, u 2015. godini anketna stopa nezaposlenosti se smanjila na nivo od 25,2 odsto, a u 2016. godini na nivo od 24,8 odsto, a ovaj trend smanjenja se predviđa i u narednom trogodišnjem periodu i to na 24,4 odsto, 24 odsto i 23,6 odsto", istakla je premijer Srpske.

Broj nezaposlenih u 2015. godini /139.465 lica/ smanjio se za 4,4 odsto, a u periodu januar-septembar 2016. /133.424 lica/, bio je manji za 5,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Istovremeno, broj zaposlenih se povećava, tako da je u septembru 2016. /257.001 lica/, bio za 3,3 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

U 2015. pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 59,8 odsto, a u periodu januar–septembar ove godine 65,5 odsto.

Kada je riječ o procjenama i projekcijama kretanja makroekonomskih pokazatelja Republike Srpske u periodu 2017-2019. godina, premijer Srpske je navela da se očekuje stabilno kretanje privrednog rasta po stopama 3,0 odsto, 3,2 i 3,3 odsto, uglavnom kao rezultat rasta industrijske proizvodnje, očekivanog rasta privrednih aktivnosti u okruženju /posebno za zemlje najznačajnije spoljnotrgovinske partnere/ i povećanog nivoa izvozne tražnje, blagog rasta domaće tražnje po osnovu povećane zaposlenosti, ali i pozitivnih efekata investicija.

"U periodu 2017-2019. godine svi pokazatelji zaduženja bilježiće opadajući trend. Stanje ukupnog, odnosno javnog duga u odnosu na BDP u 2017. godini iznosiće 59,5 odsto, odnosno 46,2 odsto, a u 2018. godini 58,8 odsto, odnosno 44,8 odsto, dok će u 2019. iznositi 56,6 odsto, odnosno 42,7 odsto", naglasila je Cvijanovićeva predstavljajući poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske Program ekonomskih reformi za period 2017-2019. godina.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je glavni zadatak jačanje Srpske, njenih institucija, kao i političkih i ekonomskih kapaciteta, uz očuvanje njenih ustavnih nadležnosti.

Cvijanovićeva je rekla da je, kao i svugdje u svijetu, potrebno i sistem u Srpskoj kontinuirano reformisati kako bi odgovorio potrebama društva i građana.

"Reforme koje provodimo u nekoliko važnih oblasti sadržane su u različitim dokumentima, a Program ekonomskih reformi koji danas razmatra Narodna skupština, definiše ključne reformske oblasti kao što su - Upravljanje javnim finansijama, Tržište energije, transporta i telekomunikacija, Sektorski razvoj, Poslovno okruženje i smanjenje neformalne ekonomije, Istraživanje i inovacije, Vanjska trgovina i olakšavanje investicija, Obrazovanje i vještine, Zapošljavanje i tržište rada i Socijalna uključenost, smanjenje siromaštva i jednake mogućnosti", istakla je Cvijanovićeva u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini.

Ona je dodala da ove oblasti predstavljaju nadogradnju već započetih i dijelom provedenih reformskih procesa iz 2015. i 2016. godine.

"One se odnose na reforme u oblasti javnih finansija, smanjenje poreskog opterećenja rada i unapređenje poslovnog okruženja, reforme zdravstvenog sektora, unapređenje tržišta rada kroz reforme u obrazovanju, nastavak infrastrukturnih projekata, sektorski razvoj, reformu javnih preduzeća, unapređenje poljoprivredne proizvodnje, kao i finansijskog sektora", navela je premijer Srpske predstavljajući poslanicima u Narodnoj skupštini Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2017-2019. godina.

Govoreći o dijelu koji se odnosi na upravljanje javnim finansijama, Cvijanovićeva je naglasila da su ključne mjere u 2017. godini - smanjenje opterećenja privrede kroz eliminisanje prepreka za poslovanje preduzeća i smanjenje poreskog opterećenja rada, reforma zdravstvenog sektora, te osiguranje održivosti javne potrošnje i jačanje finansijske odgovornosti.

Prema njenim riječima, usvajanjem Zakona o poreskom sistemu već izrađeni Registar parafiskalnih davanja dobiće svoju pravnu osnovu.

U 2017. godini uslijediće dodatne analize neporeskih davanja uključenih u Registar kako bi se pristupilo eventualnom ukidanju ili smanjenju određenih nameta koji se pokažu kao neopravdani.

"Na primjer, planiranim ukidanjem posebne republičke takse, smanjiće se budžetski prihodi za oko 10 miliona KM, ali će to značiti rasterećenje za privredne subjekte. Smanjenje poreskog opterećenja rada realizovaće se kroz smanjenje doprinosa, i značiće rasterećenje privrede. Ovo nameće potrebu da se iz sigurnih i realnih izvora nadoknade tako umanjena sredstva vanbudžetskim fondovima po osnovu smanjenih doprinosa za oko 76 miliona KM. Pošto će ova mjera napraviti značajan pritisak na Fond zdravstvenog osiguranja, ona je vezana za obezbjeđivanje drugih izvora finansiranja u skladu sa dogovorom svih nivoa vlasti u BiH i MMF-a kroz Reformsku agendu", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je reforma zdravstvenog sektora počela krajem 2015. godine i realizuje se kroz nekoliko faza koje podrazumijevaju analizu dugovanja zdravstvenog sektora, uvođenje svih javnih zdravstvenih ustanova i Fonda zdravstvenog osiguranja na trezorski način poslovanja, te iznalaženje mogućnosti za nove modele i izvore finansiranja.

"Osiguranje održivosti javne potrošnje i jačanje finansijske odgovornosti ima za cilj dodatno unapređenje fiskalne odgovornosti, smanjenje javne potrošnje, te promjenu strukture budžetske potrošnje u korist kapitalne potrošnje, što će biti temljeni princip svih budućih aktivnosti. Tu spadaju: završetak sprovođenja Zakona o fiskalnoj odgovornosti, reforme u javnom sektoru uz uspostavljanje Registra zaposlenih, reforme u sistemu lokalne samouprave, povećanje efikasnosti javnih investicija, te usvajanje Strategije upravljanja javnim finansijama Republike Srpske", istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Narodnoj skupštini Srpske da je jedna od ključnih mjera u 2017. godini, kada je riječ o oblasti tržišta energije, transporta i telekomunikacija, poboljšanje efikasnosti rada i investiciona aktivnost u oblasti energetike i rudarstva.

Ona je naglasila da su ključne mjere u toj oblasti i unapređenje komunikacione infrastrukture i povećanje energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora izaštita životne sredine.

"Namjera je da se intenziviraju aktivnosti na realizaciji već započetih investicionih projekata i unaprijedi efikasnost u radu javnih preduzeća u oblasti energetike i rudarstva, obezbijedi efikasnije praćenje realizacije koncesionih ugovora, i ojača koordinacija aktivnosti sa investitorima s ciljem efikasnije realizacije pokrenutih investicionih projekata", naglasila je premijer Srpske.

Predstavljajući poslanicima u parlamentu Srpske Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2017-2019. godina, Cvijanovićeva je istakla da se unapređenje komunikacione infrastrukture sprovodi prvenstveno s ciljem bolje komunikacione povezanosti Republike Srpske, što je pretpostavka i za povećan nivo privrednih aktivnosti, ali i konkurentnosti cijele privrede.

U okviru ove mjere, precizirala je Cvijanovićeva, predviđa se povećanje kvaliteta usluga banjalučkog Aerodroma, završetak izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj /dionica Banjaluka-Prnjavor/, početak izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške i njegov završetak do kraja 2019. godine, kao i završetak izgradnje mosta preko rijeke Drine /Bratunac-Ljubovija/ i projekta obnove željeznica.

Ona je navela da je predviđeno povećanje energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora i zaštita životne sredine kroz mehanizam utvrđivanja odgovornosti za štetu načinjenu životnoj sredini po principu "zagađivač plaća", izradu Strategije za podsticanje ulaganja uenergetsku sanaciju objekata, unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima, usvajanje Nacionalnog plana smanjenja emisija za BiH...

Govoreći o sektorskom razvoju, Cvijanovićeva je rekla da od svih proizvodnih sektora, poljoprivredna proizvodnja ima najveće učešće u strukturi BDP-a Republike Srpske.

"Zbog toga, ključna mjera u ovoj oblasti biće unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz unapređenje izvora finansiranja agrarnog sektora, usvajanje i harmonizacija propisa iz oblasti poljoprivrede na nivou Republike Srpske i BiH, uspostavljanje sistema identifikacije zemljišnih parcela, sprovođenje procesa identifikacije životinja kroz usavršavanje sistema obilježavanja životinja, unapređenje spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje, rad na dokumentima za ruralni razvoj i IPARD Operativne strukture", navela je Cvijanovićeva.

U oblasti proizvodne djelatnosti, kaže Cvijanovićeva, ključna mjera Vlade Republike Srpske biće restruktuiranje privrednih društava u državnom vlasništvu sa većinskim ili 100 odsto državnim kapitalom, i to kroz nastavak aktivnosti restrukturisanja, okončanje procesa privatizacije, pokretanje i okončanje stečajnog postupka i likvidacija.

Osim toga, definisane su i reforme usmjerene na poboljšanje poslovanja javnih preduzeća, unapređenje industrijske proizvodnje, te uvođenje instituta dobrovoljnog finansijskog restrukturiranja.

"U oblasti uslužne djelatnosti ključna mjera biće unapređenje finansijskog tržišta kroz uvođenje strožih bonitetnih zahtjeva bankarskog poslovanja i uređenje postupka restrukturiranja banaka, utvrđivanje obaveznog preoblikovanja zatvorenih investicionih fondova koji su nastali transformacijom privatizacionih investicionih fondova u otvorene investicione fondove", navela je premijer Srpske.

U pogledu unapređenja poslovnog okruženja i smanjenja neformalne ekonomije, rekla je Cvijanovićeva, ključne mjere odnose se na unapređenje slobodnog kretanja roba i slobodnog pružanja usluga, te unapređenja oblasti pravde i bezbjednog ambijenta za poslovanje.

"U oblasti poslovnog okruženja Vlada Republike Srpske je već provela značajne reforme u pogledu poslovne registracije uvođenjem jednošalterskog sistema registracije, čime su značajno smanjeni troškovi, potrebno vrijeme i broj procedura za osnivanje preduzeća, a planira se završetak projekta on-line registracije", navela je ona, dodavši da će se Projektom elektronskog izdavanja građevinskih dozvola, takođe, izvršiti značajno unapređenje ove oblasti.

Istovremeno, planira se smanjivanje broja dokumenata prostornog uređenja, na maksimalno tri nivoa planiranja, kao i jednostepeni postupak usvajanja.

"U pogledu slobodnog kretanja robe i uklanjanja konfliktnih propisa, važnu ulogu ima uspostavljanje 'Baze važećih propisa Republike Srpske' dostupne privredi, potencijalnim investitorima i inspekcijskim organima i donošenje Zakona o opštoj bezbjednosti proizvoda Republike Srpske", istakla je Cvijanovićeva.

U okviru slobodnog pružanja usluga, predviđa se ukidanje prepreka razvoju uslužnih djelatnosti, pojednostavljenje postupaka i uslova za pokretanje i obavljanje uslužnih djelatnosti, kao i efikasan i brz pristup informacijama.

"Unapređenje oblasti pravde i bezbjednog ambijenta za poslovanje biće realizovano kroz donošenje novog Krivičnog zakona, početak rada novih institucija pravosuđa i jačanje kadrovskih kapaciteta u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci, izradu planova integriteta u svim javnim institucijama, zaštitu lica koja prijavljuju korupciju, te unapređenje bezbjednog ambijenta za poslovanje", naglasila je premijer Srpske.

Izvor: SRNA