latinica  ћирилица
25/12/2016 |  08:13 ⇒ 21:15 | Autor: RTRS

U padu ruskog aviona poginulo 92 putnika i članova posade (FOTO/VIDEO)

U padu ruskog vojnog aviona u Crnom moru, poginulo je svih 92 putnika i članova posade, potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Pad ruskog aviona (Twitter) -
Pad ruskog aviona (Twitter)

Ruske novinske agencije, pozivajući se na neimenovane bezbjednosne izvore, navode da se avion "Tu-154" srušio u more nedaleko od ruskog grada Sočija neposredno nakon što je nestao sa radarskog ekrana.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su u avionu bili pripadnici ruske vojske i članovi vojnog hora i plesne grupe "Aleksandrov", koji su bili na putu u vojnu bazu Hmejmim u Siriji radi zabave vojnika pred Novu godinu.

Pripadnici ruske vojske i članovi vojnog hora i plesne grupe "Aleksandrov" (Foto: Viktor Tolochko/Sputnik)

Ostaci aviona pronađeni su na dubini od 50 do 70 metara i na udaljenosti od 1,5 kilometara od ruske obale.

Ruska novinska agencija "RIA Novosti", pozivajući se na neimenovani bezbjednosni izvor, javlja da se avion, prema preliminarnim rezultatima istrage, srušio zbog tehničkog kvara ili greške pilota.

Agencija Interfaks navodi da avion nije poslao poziv u pomoć.

Potraga za preživjelima (Foto: Nina Zotina/Sputnik)

Među 93 putnika u ruskom vojnom avionu koji se srušio Crno more kod grada Sočija bila su i tri radnika ruske televizijske stanice "NTV".

Ruska novinska agencija TASS navodi da su u avionu bili dopisnik "NTV-a" Mihail Lužecki, operater Oleg Pestov i tehničar zvuka Evjenij Tolstov.

Potraga za preživjelima (Foto: Profimedia)

Osim novinara "NTV-a" u avionu su bila i po tri radnika televizijskih stanica "Kanal jedan" i "Zvijezda".

U avionu su bile i mlade balerine Raljina Giljmanova, Lilija Pirjeva, Darja Trofimova i Marija Klokotova.

Potraga za preživjelima (Foto: Profimedia)

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je za sada pronađeno deset tijela.

Šef Komiteta za odbrambena pitanja u Gornjem domu parlamenta Rusije Viktor Ozerove rekao je danas da je mogući uzrok pada vojnog transportnog aviona tehnički kvar ili greška posade, ali je izrazio uvjerenje da nije riječ o terorizmu, jer je letjelicom upravljala vojska.

Rojters je prenio informaciju agencije RIA novosti iz neimenovanog izvora, da je avion pao zbog tehničkog problema.

Povodom avionske nesreće, telegrame saučešća uputili su predsjednik RS Milorad Dodik, predsjednica Vlade Željka Cvijanović, predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Sutra Dan žalosti u Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će sutra u cijeloj Rusiji biti dan žalosti nakon što su 92 osobe poginule u padu vojnog aviona u Crno more.

"Za sutra je proglašen nacionalni dan žalosti u Rusiji", rekao je Putin novinarima, prenosi ruska novinska agencija "Sputnjik".