latinica  ћирилица
26/12/2016 |  18:15 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Ivanić protiv stranih sudija; Blagojević: Postojao je mehanizam (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ponovio je danas u Banjaluci, da je bio protiv imenovanja novog međunarodnog sudije u Ustavni sud BiH, ali da to pitanje nije stavljao na dnevni red sjednice, jer stav Predsjedništva nije obavezujući za predsjednika Evropskog suda za ljudska prava koji je imenovao Đovanija Grasoa.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

Ivanić se požalio na, kako kaže, nekorektno izvještavanje RTRS i izbor sagovornika za ovu temu. U objavljenom prilogu prenijeli smo stav Mladena Ivanića, ali i mišljenje profesora ustavnog Milana Blagojevića da je srpski član Predsjedništva propustio priliku da stavljanjem na dnevni red imenovanja novog sudije, zatraži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Narodnoj skupštini Republike Srpske, čiji stav ne bi mogao da ignoriše predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Ovaj stav Blagojević je ponovio i danas. 

Srpski član Predsjedništva sazvao je vanrednu konferenciju za novinare kako bi rekao ono što smo i ranije objavili, da se prema bh. ustavu Predsjedništvo konsultuje prilikom imenovanja stranih sudija. Ističe podršku Dragana Čovića da imenovanje ne stavi na dnevni red sjednice što je maksimum u ovom trenutku.

- Konsultacije nisu obavezne, s obzirom na moj stav da ne treba da bude stranih sudija uopšte u Ustavnom sudu BiH. Јa sam bio protiv toga, Predsjedništvo uopšte o tome razgovora, jer šta god da smo zaključili ne bi promijenili stav predsjednika Suda u Strazburu - reako je Ivanić.

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević nije saglasan s Ivanićem da su konsultacije neobavezne. Naprotiv, smatra da predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, ako hoće da poštuje Ustav mora da ih obavi. U suprotonom, povređen je član 6 Ustava BiH.

- A kada se obrati za konsultacije Predsjedništvu BiH, to podrazumijeva da Predsjedništvo iznese svoj stav o kandidatu koga predlaže predsjednik Evropskog suda za ljudska prava - kaže Blagojević.

Odnosi BiH prema Evropskom sudu za ljudska prava nisu ništa drugo do vođenje spoljne politike i u tim situacijama ne može biti preglasavanja u Predsjedništvu - precizira Blagojević, navodeći da je tu bila prilika da srpski član Predsjedništva zatraži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u NSRS koja bi, bez sumnje podržala stav protiv imenovanja stranog sudije.

- Dakle, ako se usudi predsjednik Evropskog suda da to ignoriše i nihilistički postupi prema stavu polovine jedne države, onda ne samo da sebe deligitimiše, već i EBV. To je mahanizam na kojem je Republika Srpska trebala insistirati - rekao je Blagojević.

Ivanić je ponovio je da nema napretka BiH na evopskom putu dok god je prisutan OHR i strani faktori u domaćim institucijama i da su stavovi koje je čuo u Briselu.