latinica  ћирилица
26/12/2016 |  19:20 ⇒ 27/12/2016 | 13:53 | Autor: RTRS

Dodik pokazao pozivnicu za inauguraciju Trampa; Ambasada SAD odbila zahtjev za diplomatsku vizu (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pokazao je, za RTRS, pozivnicu da prisustvuje svečanosti povodom polaganja zakletve novog američkog predsjednika Donalda Trampa.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - intervju za RTR - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - intervju za RTRFoto: RTRS

Akreditacije ga, kaže predsjednik Srpske, čekaju u Vašingtonu.

Osim što je pokazao pozvivnicu za inauguraciju Donalda Trampa, predsjednik Republike je detaljno prepričao telefonski razgovor koji je prošle sedmice vodio s zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, koji je tražio da se odrekne politike SNSD-a i da se odazove Tužilaštvu BiH.

Cijelu priču nazvao je harangom u režiji američke ambasadorke u BiH, koja će uskoro spakovati kofere i napustiti BiH.

Pozivnica i mjesto u sedmom redu za predsjednika Republike Srpske, kao i poziv Predsjedničkom balu, na kome će biti i Donald Tramp, na noge je podiglo američku ambasadu u BiH.

Predsjednik je poziv, kako kaže, dobio od ljudi koji su bili u Trampovom izbornom štabu, a koji su i dio tima koji se bave tranzicijom prethodne američke administracije - ka novoj.

Čim su vidjeli spisak zvanica, na kojoj se našlo i ime predsjednika Srpske Milorada Dodika, američka ambasada u BiH, otvoreno je krenula s ucjenama.

"Cijela haranga je nastala onog trenutka kada se na zvaničnom spisku našlo ime Milorada Dodika i naravno sertifikat na kojem piše Milorad Dodik i ulaznice za bal", rekao je predsjednik Srpske.

Iz Američke ambasada u BiH predsjednika Dodika lično nisu pozvili ni kada su prijetili sankcijama zbog referenduma, ali jesu zbog poziva na inauguraciji Donalda Trampa. U telefonskom razgovoru s predsjednikom Dodikom - zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Јiom ga je lično optužio za zastoj BiH na put ka evropskoj zajednici. Američki diplomata je od Dodika tražio i da se SNSD odrekne deklaracije u vezi s procesima 2018 godine. Hojt je otišao i korak dalje, od predsjednika Republike je tražio da se odazove i pozivu Tužilaštva BiH.

"Јa sam rekao sljedeće: To što je BiH u krizi je najkrivlja stara američka administracija i tražio sam da napuste Bih, da više ne mešetare i da SNSD neće odustati od svojih politika", napominje Dodik.

Telefonski razgovor se odvijao u prisustvu američke ambasadorke u BiH Morin Kormak. Zbog ovakvog stava predsjednika Dodika, američka ambasada u BiH se odlučila da podigne rampu za odlazak u SAD.

"Dan nakon tog razgovora meni je odbijena diplomatska viza uz obrazloženje da tamo ne idem kao predstavnik BiH", govori Dodik.

Čemu onda bh. diplomatski pasoš, upitao je predsjednik. Ne isključuje mogućnost njegovog odricanja, a sve je izvjesnije da će u narednoj godini putovati sa srpskim pasošem.

Šta je još predsjednik Srpske otkrio u intervjuu, pogledajte u Pečatu, gdje će u cjelosti biti objavljen u četvrtak, 29. decembra.