latinica  ћирилица
04/01/2017 |  09:12 ⇒ 09:41 | Autor: RTRS

Ugljevik: Agrobiznis prioritet i ove godine

Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Ugljevik u protekloj godini razvijala je agrobiznis koji će biti prioritet u radu i ove godine, rekao je direktor ove agencije Milorad Јovičić.
Milorad Јovičić - Foto: SRNA
Milorad ЈovičićFoto: SRNA

"U toku su razgovori sa vlasnikom regionalne mljekare `Dule` Duškom Cvijetinovićem o proširenju djelatnosti ove firme za preradu voća, a koji bi izgradili veliku hladnjaču kapaciteta 600 do 1.000 tona voća i povrća u Ugljeviku", kaže Јovičić.

On ističe da bi na taj način animirali poljoprivrednike, sa akcentom za uzgoj maline koja je unosna grana voćarstva.

"Vlasnicima zemljišta bi bio prezentovan uzgoj maline kao unosan posao, a kroz razne programe nabavili bi povoljno sadni materijal uz zagarantovan otkup", rekao je Јovičić.

U protekloj godini sedam poljoprivrenih proizvođača iz Ugljevika, posredstvom Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Ugljevik, dobilo je plastenike u okviru projekta UNDP-a "Unapređenje poljoprivredne proizvodnje u zaštićenom prostoru".

"Plastenička proizvodnja se na terenu pokazala kao dobra, a svaki plastenik zapošljava dva poljoprivredna radnika. Drugi dio ovog projekta odnosi se na obuku poljoprivrednika kako da tokom cijele godine koriste plastenike", rekao je Јovičić.

Osim toga, Agencija je prošle godine zajedno sa firmom "Agron" iz Živinica posredovala u potpisivanju 30 ugovora za proizvodnju i otkup krastavaca karnišona.

Agencija je bila i organizator Festivala šljive, voćnih rakija i meda na kojem je bilo 40 izlagača, a održana su i stručna predavanja koja su bila posvećena šljivarskoj proizvodnji.

"Poznat smo šljivarski kraj i izvezemo više od 1.000 tona šljive na rusko i tržište EU", rekao je Јovičić i dodao da je posebna pažnja posvećena izgradnji proizvođačkih kapaciteta i sušara.

On se naveo da je Agencija podržala i pčelare u pisanju projekta za dobijenje sredstava za opremu.

"Pisali smo projekat čiji je aplikant Udruženje pčelara `Majevička košnica`
koji su dobili 10.000 KM za opremu", rekao je Јovičić.

On kaže da će prioritet u ovoj godini biti korištenje prekogranične saradnje, kao i pisanje projekata koji donose finansijska sredstva privredi, poljoprivredi, ali i društvenim aktivnostima.

Izvor: Srna