latinica  ћирилица
05/01/2017 |  09:08 | Autor: RTRS

OBA u rasulu zbog "Ušća"?!

Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH /OBA/ je u rasulu zbog objelodanjivanja dokumenta koji otkriva planove za obavještajne aktivnosti protiv Srbije, saznaje "Euroblic" od izvora iz bezbjednosnih struktura.
OBA naložila prisluškivanje - Foto: RTRS
OBA naložila prisluškivanjeFoto: RTRS

Ovaj list piše da je objavljivanje detalja akcije "Ušće" izazvalo "tektonske poremećaje u OBA".

"Direktor OBA Osman Mehmedagić i ostali bošnjački kadrovi u agenciji već danima pokušavaju da saznaju ko je kriv za curenje informacija, dok srpski obavještajci čekaju na zvanične stavove institucija Republike Srpske o aferi", naveli su sagovornici "Euroblica".

Oni kažu da se u ovom trenutku ne zna da li će zbog ove akcije "stradati" Mehmedagić i njegovi neposredni potčinjeni koji su planirali akciju ili oni za koje se sumnja da su informaciju proslijedili srpskim medijima.

Da OBA prijeti potpuni raspad "po nacionalnim šavovima" potvrđuju i prva reagovanja srpskih i bošnjačkih zvaničnika na aferu koja je uzdramala region.

Dok zvaničnici iz Republike Srpske zahtijevaju hitnu istragu o tome ko je naredio da se protiv susjedne države i garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma pokreću neprijateljske obavještajne akcije, političari i javnost u Federaciji BiH traže odgovornost onih koji su povjerljive obavještajne podatke dostavili medjima.

Izvor: SRNA