latinica  ћирилица
05/01/2017 |  09:25 | Autor: RTRS

Malo migranata želi da ide u centre iako je hladno

Komesarijat za izbjeglice i migracije poziva migrante da spas od hladnoće potraže u prihvatnim centrima. Ivan Mišković iz Komesarijata kaže da je na terenu pojačano prisustvo ljekarskih ekipa zbog hladnoće.
Migranti - Foto: TANЈUG
MigrantiFoto: TANЈUG

U Komesarijatu za izbjeglice i migracije kažu da migrantima pružaju sve neophodne informacije, nude smještaj i prevoz do nekog od prihvatnih centara i da je na terenu više ljekarskih ekipa. Uprkos svemu tome, i dalje imamo migrante na ulicama i po parkovima.

Ivan Mišković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da svako ko hoće može da se skloni od ledenih dana u neki od prihvatnih centara.

Ipak, kako kaže, mali broj ljudi prihvata da ode u centre.

"Oni imaju svoje strahove, čekaju krijumčare, ali je na nama da im ponudimo pomoć. Neke organizacije im pružaju neadekvatne informacije, ali ovde za njih nije dobro", ističe Mišković.

Komentarišući navode nevladinog sektora da čak i oni koji zatraže azil u Srbiji dugo čekaju potvrdu iz MUP-a, Mišković ističe da potvrde MUP-a budu izdate odmah.

"Da nema mjesta, to ne stoji jer pokušavamo da proširimo kapacitete, čeka nas novi cenatar u Aleksincu i Kikindi, trudimo se da poboljšamo kvalitet smještaja", ističe Mišković.

Kaže da nije momenat da slijepo slijedimo procedure, te da, ako neko dođe bez potvrde sa minus 17 u centar, moći će da se ugrije.

Izvor: RTS