latinica  ћирилица
05/01/2017 |  10:34 ⇒ 18:14 | Autor: RTRS

Čestitke povodom velikog hrišćanskog praznika Božića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, povodom velikog hrišćanskog praznika Božića, uputio je najiskrenije čestitke Njegovoj Svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Irineju, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti.
Božić - Foto: RTRS
BožićFoto: RTRS

“Želim vam da praznik Hristovog rođenja proslavite u miru, dobrom zdravlju i sreći nadahnuti plemenitim mislima i djelima koji simbolizuju ovaj najradosniji hrišćanski praznik.

U to ime i u toj nadi pozdravljam vas tradicionalnim pozdravom Mir Božiji - Hristos se rodi!“, navodi se u čestitki predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je najveći hrišćanski praznik – Božić Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Irineju, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i cjelokupnom pravoslavnom narodu srpskom, kao i svim pravoslavnim vjernicima koji praznuju po Јulijanskom kalendaru.

“U ime Narodne skupštine Republike Srpske i svoje ime, a povodom nastupajućeg praznika Rođenja Gospoda našeg Isusa Hrista, upućujem srdačne čestitke, sa željom da predstojeće praznične dane provedete u miru, zdravlju i prazničnoj radosti! Neka ovaj praznik mira, nade i ljubavi, darovanih nam kroz Novorođenog Bogomladenca Hrista, budu osnovna pokretačka i stvaralačka sila u našem životu!Proslavljajući Božić i kao porodični praznik, posebno želim da njegova proslava bude najljepši doprinos stabilnosti porodice i afirmaciji njenih vrijednosti, kao osnovnoj pretpostavci našeg opstanka i sveopšteg boljitka i napretka MIR BOŽIЈI, HRISTOS SE RODI, I SREĆNA NOVA 2017. GODINA“, navodi se u čestitki predsjednika Narodne skupštine.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je božićnu čestitku Njegovoj svetosti patrijarhu srpskomgospodinu Irineju, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i cjelokupnom pravoslavnom narodu srpskom, kao i svim pravoslavnim vjernicima u Republici Srpskoj i BiH, koji praznuju po julijanskom kalendaru.

“U ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, čestitam praznik Rođenja Gospoda našeg Isusa Hrista i nastupajuću 2017. godinu! Želim da vam najradosniji hrišćanski praznik - dan Hristovog rođenja, donese ljubav i mir, ličnu i porodičnu sreću, a Nova godina stabilnost, zajedništvo i prosperitet svih građana.Posebno želim da ovogodišnja, kao i svaka naredna, proslava Božića kao porodičnog praznika, budu afirmacija porodice i njenih neprolaznih vrijednosti, jer je zdrava i jaka porodica garancija zdravog i naprednog društva. Mir Božji, Hristos se rodi",navodi se u čestitki predsjednice Cvijanović.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić čestitao je Božić Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, sveštenstvu, monaštvu i pravoslavnim vjernicima i poželio da najradosniji praznik svima donese dobro zdravlje, uspjeh i napredak, te osnaži vjeru u budućnost, međusobno povjerenje, solidarnost i razumijevanje.

"Neka ovaj veliki hrišćanski praznik posluži svima nama kao moralni i životni podstrek za stvaranje novih dobrih djela na ličnom i društvenom planu da bismo obezbijedili bolju budućnost generacijama koje dolaze iza nas, te život u miru, slobodi, vjeri i društvenom blagostanju", poručio je Đokić.

On je istakao da je Božić praznik radovanja, rađanja, života i stvaranja, saopšteno je iz Socijalističke partije.

Đokić je, uz tradicionalni pozdrav "Mir Božiji, Hristos se rodi!", patrijarhu Irineju, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima poželio da veliki hrišćanski praznik Hristovog rođenja dočekaju u miru, zdravlju i porodičnoj sreći, te u skladu sa svojim narodnim i vjerskim običajima i tradicijom.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić uputio je božićnu čestitku Njegovom preosveštenstvu episkopu banjalučkom Јefremu i pravoslavnim vjernici, sa željom da radost Božića osvijetli srca i podari sreću i zadovoljstvo.

"U svoje ime i u ime Gradske uprave, upućujem vama, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti Eparhije banjalučke, najiskrenije čestitke", navodi se u Radojičićevoj čestitki.Gradonačelnik Banjaluke poželio je da radost Božića osvijetli srca i podari sreću i zadovoljstvo vjernicima.

"Uz želju da najradosniji hrišćanski praznik proslavite u miru, tradicionalnim pozdravom: `Mir Božiji, Hristos se rodi!`, želim vam svaku sreću, dobro zdravlje i napredak", navodi se u čestitki.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uputio je božićnu čestitku Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve i svim vjernicima pravoslavne vjere.

"Božić je dan kada obilježavamo jedan od najradosnijih događaja-dan rođenja Hristovog. Božić je praznik ljubavi, mira i porodice, ali iako hrišćanski praznik, Božić nosi sa sobom ljudske vrijednosti koje su zajedničke svim ljudima i svim vjerama. Poruke mira i tolerancije dobijaju na značaju danas kada živimo u vremenu u kome mnoge suštinske vrijednosti čovječanstva kao da su prestale da postoje", stoji u Ivanićevoj čestitki.

On naglašava da su zajedništvo, mir i ljubav kao vrijednosti koje donosi Božić posebno značajne u BiH.

"Istorija, a posebno novija, naučila nas je šta se događa kada nestane ovih vrijednosti, a zavladaju mržnja i razdor i nastupi rat. U tim prilikama stradaju samo obični ljudi i njihova patnja biva ogromna. Zbog toga pokušajmo učiniti sve, svako sa svoje strane, da bude manje sukoba i svađa, a više tolerancije i dogovora", poručuje Ivanić u božićnoj čestitki.

On je izrazio uvjerenje da to nije toliko teško i da, kad se hoće, to se i može.

"Svim Srbima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, našoj braći u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i dijaspori, kao i ostalim pravoslavcima u BiH i širom svijeta, želim da predstojeće božićne praznike provedu sa svojim najmilijima u dobrom raspoloženju. Pozdravljam vas uz tradicionalni pozdrav `Mir Božiji – Hristos se rodi`", navodi se u čestitki predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.