latinica  ћирилица
05/01/2017 |  10:48 | Autor: RTRS

Anđelković: Logično da rukovodstvo Srbije bude na proslavi u Banjaluci

Logično je da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, podrži njegove izvorne principe, što podrazumijeva i prisustvo predsjednika i premijera Srbije na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci, 9. januara, ocijenio je za Srnu politički analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

Komentarišući poziv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da ne ide u Banjaluku na proslavu Dana Republike i Nikolićev odgovor da će ići, Anđelković kaže da Banjaluka i Beograd dobro shvataju Izetbegovićeve namjere i da neće dozvoliti tu vrstu konflikta koju koriste on i Bošnjaci.

"Beograd i Banjaluka će nastaviti ono što su radili do sada - da štite izvorni Dejton i u kontekstu toga treba gledati i obilježavanje Dana Republike Srpske", rekao je Anđelković.

On je naglasio da su Bošnjaci u BiH svjesni da je njihova politika poražena, da se svijet mijenja i da je sve što su radili u posljednje dvije decenije palo u vodu, te stoga neki od njih, poput Bakira Izetbegovića, nastavljaju svoje ekstremističko djelovanje, jer bi, u suprotnom, bili skonjeni sa političke scene, a njihov koncept bankrotirao.

"To što radi Izetbegović nije usmereno protiv Srba, jer oni nemaju nikakvu štetu od toga. Srbi čak dobijaju dodatnu snagu jer se homogenizuju. Takva politika je usmerena protiv muslimana jer je cilj da oni budu što ekstremniji i gurani u autizam, da ne vide da je sve to pogrešno i da im ništa ne donosi", smatra Anđelković.

On je istakao da Izetbegović i krugovi oko njega nastavljaju da se ponašaju kao da se ništa u svijetu nije desilo.

"Nastavljaju ekstremistički da deluju kako bi na neki način svoje biračko telo - muslimansko, gurali što dublje u sukob i ne bi im dozvolili da razmišljaju da li je ta politika koju su im nametali više od dvije decenije ispravna ili pogrešna. Kada bi razmislili, videli bi da ih to nikuda ne vodi i da treba da menjaju te političare", rekao je Anđelković.

Izvor: SRNA