latinica  ћирилица
05/01/2017 |  13:33 ⇒ 14:03 | Autor: RTRS

U nedjelju u Banjaluci otvaranje izložbe "Srpski ikonopis"

Izložba "Srpski ikonopis od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira sa područja BiH" biće svečano otvorena u nedjelju, 8. januara, u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ u Banjaluci u okviru obilježavanja Dana Republike.
Srpske ikone - Foto: RTRS
Srpske ikoneFoto: RTRS

Na izložbi će biti predstavljene 43 ikone neprocjenjive umjetničke i materijalne vrijednosti koje su dio kulturne i duhovne baštine srpskog naroda.

Akademik Milivoje Unković rekao je da je koncepcija izložbe zaštita i restauracija naše kulturne baštine, koja je hitno potrebna.

"Ova izložba pokazuje i šta se dešava sa kulturnim blagom koje nije obuhvaćeno zaštitom i konzervacijom", dodao je Unković.

On je naglasio da se nijedan muzej u svijetu ne bi postidio da u svojim salama ima ovakvu postavku i zahvalio vladikama Srpske pravoslavne crkve /SPC/ Јefremu, Hrizostomu, Atanasiju i Grigoriju, koji su podržali izložbu.

Istoričar umjetnosti Ljiljana Ševo kaže da u BiH postoji na stotine izuzetno vrijednih ikonopisnih djela čiji su autori bili srpski ikonopisci, a naručioci velikodostojnici i vjernici SPC.

Ona je dodala da se na izložbi može pratiti glavna ikonopisna linija naših najdarovitijih majstora, te da je namjera da se ovakvim reprezentativnim izborom ikona pokaže koliko je vrijedno srpsko kulturno nasljeđe.

"Cilj je i da se pokaže koliko dragulja naše kulture širom BiH stoji u veoma lošim uslovima i vapi za konzervatorskim intervencijama", upozorila je Ševo.

Na konferenciji za novinare u Galeriji ANURS-a rečeno je da će na izložbi, koja će biti otvorena 8. januara u 18.00 časova, biti predstavljene ikone i carske dveri iz manastira Žitomislić, Dobrun, Lomnica, te ikone iz crkava i manastira u Foči, Čajniču, Visokom, Livnu, Sarajevu, Busovači, Trebinju, Gomionici i crkve brvnare iz sela Blaškog.

Izložbu je, zahvaljujući razumijevanju institucija Republike Srpske, predstavnika SPC i entuzijasta, priredila ANURS, u saradnji sa Muzejom Srpske pravoslavne crkve iz Beograda, Muzejom Republike Srpske i Republičkim sekreterijatom za vjere.

Osim Unkovića i Ševo, autor izložbe je i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Izložbu, koja će biti otvorena do 8. marta, prati i luksuzni katalog na srpskom, engleskom i ruskom jeziku koji ima 84 strane i fotografije svih izloženih ikona.

Planirano je da ikone budu postavljene i u Trebinju i Bijeljini, a Pedagoški zavod Srpske bi trebalo da uputi dopis školama da, u okviru svojih programa, organizovano posjete ovu izložbu.

Izvor: SRNA