latinica  ћирилица
05/01/2017 |  16:40 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Dan Republike glavna tema na društvenim mrežama (VIDEO)

Svi se u Srpskoj pripremaju da Dan Republike protekne dostojanstveno i svečano. Zastave su već danima istaknute na ulicama i trgovima. To je tema i na društvenim mrežama. Od pozitivnih komentara, do uvredljivih poruka, koje i ove godine stižu na adrese zvaničnika i institucija Srpske.
Dan Republike glavna tema na društvenim mrežama - Foto: RTRS
Dan Republike glavna tema na društvenim mrežamaFoto: RTRS

Gradovi i opštine u Srpskoj spremne su za proslavu 9. januar. Zastavama su okićene ulice i trgovi. Većina građana ističe da je ovo za njih poseban dan koji proslavljaju već 25 godina.

Neki su povodom Dana Republike odlučili da naprave veliku zastavu i na taj način daju doprinos obilježavanju.
Mještani banjalučke mjesne zajednice Krupa na Vrbasu, u suret danu Republike, postavili su iznad kanjona Vrbasa zastavu Republike Srpske dužine devet i širine šest metara.

Kako to obično i biva u BiH, i ovo je tema koja je izazvala brojne komentare na društvenim mrežama, od pozitivnih, do uvredljivih.

"Mi ćemo ga slaviti još dugo, dugo, a oni će zbog njega da u nemoći pate. Hvala im što su vlastitom glupošću i mržnjom ovaj praznik podigli na viši nivo odnosno dali mu veći značaj kod srpskog naroda".

"Što sad nekom Srbinu smeta natpis `za dom spremni` u Јasenovcu...kad je ovaj praznik kultivacija genocida".

"Ovako fino grad treba da bude ukrašen svaki dan a ne samo za praznike. Baš je lijepo vidjeti zastave".

"Neki slave i Bitku na Kosovu, ali koliko znam, izgubljena je kao i dan RS".

Nije teško zaključiti odakle dolaze koje poruke. U moru sličnih nađe se i poneka šaljiva. Korisnik društvenih mreža koji se predstavlja kao Samra Novalić Muratović tvrdi da će 9. januar uvijek da slavi.

"Јa i moj sin ćemo ga slaviti. Tad mu je rođendan".

Drugi korisnik društvenih mreža poručuje:

"Ma dajte ljudi ne svađajte se. `Ajd sad neka meni ako može Bosanac čestita praznik unaprijed".

Pojedina bošnjačka udruženja nastavila su tradiciju slanja uvredljivih poruka. Pisma iz Federacije BiH s fotografijama Srba osuđenih za ratne zločine i porukom da je Srpska stvorena na genocidu, zatrpala su zvaničnike i institucije.

"Sve je to jako bolesno. Ali, to pokazuje da je cijela ova država bolesna i ako se ne bude liječila adekvatnim sredstvima i lijekovima, slijedi joj propast. To je atak i na slobodu i demokratiju ali prvenstveno na Republiku Srpsku", izjavila je premijerka Željka Cvijanović.

Reagovale su i iz Udruženja porodica žrtava rata. Najoštrije osuđuju postupke nekih bošnjačkih udruženja koja su i njima poslala pamflet sa morbidnim porukama o Danu Republike.