latinica  ћирилица
06/01/2017 |  10:08 ⇒ 14:35 | Autor: RTRS

Ribnik: Božićni pokloni za višečlane porodice (FOTO)

Načelnik opštine Ribnik, Radenko Banjac i Duško Dakić, predsjedik SO Ribnik obišli su danas tri porodice sa šestoro i više djece, i darovali im božićne pečenice i paketiće djeci do 12 godina.
Ribnik - paketići za Radake -
Ribnik - paketići za Radake

"Ovo je dokaz da mislimo na ove porodice i da sa njima podijelimo radost Hristovog rođenja", rekao je Radenko Banjac, načelnik opštine.

Ribnik je rubna i nerazvijema opština, ali u bidžetu za 2017. godinu planirana su sredstva za poboljšanje pronatalitetne politike.

"Pomoćićemo porodice koje imaju problema sa potomstom, odnosno finansiraćemo vještačku oplodnju, svako novorođeno dijete će dobiti 200 KM ako majka radi, odnosno 500 KM ako je majka nezaposlena, svako treće novoorođeno dijete u porodici dobiće 500KM", naglasio je Banjac.

Opština Ribnik i ove godine izdvojiće 600 KM za finansiranje prava iz oblasti socijalne zaštite što je 15 % budžeta.

"SO Ribnik sa načelnikom vodi odgovornu politiku prema ovim kategorijama i u prvi plan stavlja čovjeka kao najvažniji resurs naše lokalne zajednice i to je politika koju ćemo mi svakako podržati i promovisati u narednom periodu", rekao je Duško Dakić, predsjednik opštinskog parlamenta.

Dakić dodaje da će u ovoj godini u Ribniku početi da radi Centar za socijalni rad Ribnik koji će unaprijediti pružanje usluga iz oblasti socijalne zaštite.

Porodica Đorđe i Milene Radak iz Čađavice, koji imaju šestoro djece obradovali su se posjeti predstavnika lokalnih vlasti i ovom prilikom im se zahvalili na poklonima. Majka Milena im je preporučila da ih češće obiđu i vide kako žive.

Ribnik - paketići za Radake (Foto: RTRS)

"Živi se skromno, starije djevojčice idu u srednju školu, tri dječaka su osnovci a najmlađi Vasilije će uskoro napuniti godinu", kaže Milena.

Mićo Marčeta iz Rastoke na put je izveo sedmoro djece i kaže da podizati veliku porodocu nije lako.

"Prvo, peto, šesto i sedmo dijete nema pravo na dječiji dodatak što po meni nije u redu jer sva su djeca ista", kaže Marčeta.

Ribnik - paketići za porodicu Marčeta (Foto: RTRS)

On s ponosom ističe da su njegova dva sina već odrasli i otišli su od kuće. Јedna kćerka mu se udala. On školuje dva studenta dok su dvoje najmlađih školarci.

"Sa 400 KM plate je teško u današnje vrijeme ali uzdam se u ovakve opštinske vlasti da će uraditi nešto više za višečlne porodice".

Boško i Dijana Dmitrovič iz Strana imaju sedmoro djece uzrasta od 2 do 15 godina. Dijana kaže da nije lako ali da se bore.

"Јedino muž radi ali ima i ljudi dobre volje koji pomažu", rekla je Dijana.

Ribnik - paketići za porodicu Dmitrovič (Foto: RTRS)