latinica  ћирилица
06/01/2017 |  13:01 | Autor: RTRS

Uskoro zahtjev Beograda za izručenje Haradinaja

Srbija će uskoro uputiti Francuskoj zahtjev za izručenje bivšeg komandanta OVK-a i haškog optuženika Ramuša Haradinaja, kažu u Ministarstvu pravde Srbije.
Ramuš Haradinaj - Foto: Beta/AP
Ramuš HaradinajFoto: Beta/AP

"Јuče je poslata osnovna sudska dokumentacija da je slučaj i dalje aktivan u Srbiji. Među dokumentima se, između ostalog, nalazi i rješenje o pokretanju istrage, izdavanju potjernice... Zahtjev za izručenje će biti poslat što skorije", rekli su "Blicu" u Ministarstvu pravde.

Francuski pravosudni organi odlučili su juče da Haradinaj ostaje u ekstradicionom pritvoru sve dok Srbija ne podnese zahtjev za izručenje.

Nakon što zahtjev stigne, sud u francuskom gradu Kolmar treba da odluči da li će doći do ekstradicije, odnosno da li će Haradinaj biti izručen Srbiji.

Procedura je takva da Srbija šalje Francuskoj zahtjev za ekstradiciju, a sud o njoj odlučuje, a Haradinaj će taj zahtjev i tu odluku morati da sačeka u pritvoru.

Ukoliko francuski sud ne odobri izručenje, Haradinaj će biti pušten na slobodu. Ako ga pak odobri, odluka Francuske se šalje Srbiji, odnosno Ministarstvu pravde, koje je potom prosljeđuje sudu ili tužilaštvu na postupanje.

Nakon toga, po nalogu neke od ove dvije institucije, postupa srpska policija, koja razmjenjuje te informacije sa francuskim kolegama, nakon čega se obezbjeđuju uslovi za izručenje.

Prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, ako osoba bude izručena Srbiji, protiv nje se može pokrenuti krivični postupak ili sankcija samo za krivično djelo za koje je izručenje odobreno.

Haradinaj je uhapšen prije dva dana na aerodromu u francuskom gradu Kolmar na osnovu međunarodne potjernice koju je izdala Srbija.

Srpska optužnica odnosi se na zločin kod Radonjićkog jezera, odnosno na ubistvo 34 civila srpske i albanske nacionalnosti.

Izvor: SRNA