latinica  ћирилица
06/01/2017 |  13:55 | Autor: RTRS

Radić: NATO radi na jačanju unitarne BiH

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da ga ne čudi stav komandanta NATO štaba u Sarajevu Žizel Vilc da Oružane snage BiH nemaju šta da rade na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci, jer je Alijansa odraz uticaja Zapada u BiH, koji preko NATO-a, visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH radi na jačanju unitarne BiH.
Aleksandar Radić (foto: portalanalitika.me) -
Aleksandar Radić (foto: portalanalitika.me)

"U tom kontekstu svaki potez koji treba da potvrdi snagu Republike Srpske se tretira kao negativan i neprihvatljiv i jasno je da je NATO sada dao jasan stav o tome ovom porukom", rekao je Radić Srni.

On smatra da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik promišljeno procijenio da će odgovor na zahtjev da pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpskog/ puka Oružanih snaga BiH učestvuju na paradi u Banjaluci biti negativan i da će izazvati burna reagovanja i dovesti do novih diferencijacija.

"Mislim da to jeste bila politička namjera Dodika od početka, jer njemu nisu bili nepohodni vojnici. Bilo mu je nužno da pokaže Srbima u BiH da se ne može računati na Oružane snage BiH, da su one zajedničke samo po imenu i da je u praksi riječ o organizaciji koja se distancira od entitetskih interesa", ocijenio je Radić.

On kaže da je predsjednik Republike Srpske već puno puta dokazao da Oružane snage BiH ne doživljava kao svoje, niti kao snage koje predstavljaju interese Srpske i da je poziv da one učestvuju na paradi u Banjaluci išao u smjeru da to i potvrdi.

Radić je ocijenio da će se Republika Srpska, koja 9. januara proslavlja 25 godina postojanja, ove godine suočiti sa ozbiljnim izazovima, jer je očigledno da BiH ne može da funkcioniše sa jakom Srpskom.

"Vrlo je neizvjesno kako će sve to da završi jer imamo vrlo čvrstu podjelu interesa koji, nažalost, htjeli to ili ne - vode u politički konflikt", kaže Radić.

Komandant NATO štaba u BiH Žizel Vilc upozorila je da ni jedan pripadnik Oružanih snaga BiH ne smije da učestvuje na obilježavanju Dana Republike Srpske jer bi to predstavljalo kršenje Zakona o odbrani, pa bi ta lica podlijegala disciplinskim mjerama, uključujući i otpuštanje iz vojne službe.

Izvor: Srna