latinica  ћирилица
06/01/2017 |  14:25 | Autor: RTRS

Nikolić: Strast prema nezavisnosti tjera Prištinu da se svađa sa Beogradom

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je žaljenje što nije imao priliku da na Badnji dan bude sa Srbima na Kosovu i Metohiji, ističući da Prištinu strast prema takozvanoj nezavisnosti tjera da se neprekidno svađa sa Srbima i Beogradom.
Tomislav Nikolić - Foto: RTRS
Tomislav NikolićFoto: RTRS

Nikolić je rekao novinarima da mu je bila želja da danas Badnji dan provede sa Srbima u Štrpcu i da se rukovodstvo Srbije zalaže za to da svi građani na Kosovu i Metohiji žive bolje i bezbjednije, zbog čega je Prištini prepustilo veliki dio ingerencija kao suštinski dio autonomije.

"Međutim, njihova strast prema takozvanoj nezavisnosti, u kojoj nemaju osećaj mere, onemogućava ih da procene šta je moguće a šta nije, ona ih tera da se neprekidno sa nama svađaju i tumače naše mirno ponašanje kao slabost. Srbija nije slaba, to znaju mnogi, a tek prištinska administracija treba to da zna bolje od drugih", rekao je Nikolić.

On je podsjetio da su juče prištinske vlasti poslale telegram svojoj policiji da predsjednik Srbije i njegovi članovi delegacije ne mogu do daljeg da uđu na Kosovo i Metohijo.

"Ne možete da izmislite državu i ponašate se u izmišljenoj državi kao da je ravnopravan partner. Sakrili su se iza `Velikog brata`, a Srbija to zna. Naše rukovodstvo vodi računa o tome da ni sa kim ne uđe u velike sukobe, kako ne bi bile donete nekakve mere prema Srbiji jer se ne ustručavaju ni velikim partnerima da uvode mere, a kako bi tek Srbiji", rekao je Nikolić.

Kada je riječ o hapšenju bivšeg komandanta OVK-a i haškog optuženika Ramuša Haradinaja u Francuskoj, Nikolić je rekao da je to bila dobra odluka Pariza i da će se sada vidjeti kako će odlučiti o zahtjev o izručenju Srbije.

Komentarišući izjavu potpredsjednika Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček da EU izvrši pritisak na Srbiju da ukine potjernicu za Haradinajem, Nikolić je rekao da "Srbija ne može i neće odustati od poternica".

On je naveo da Lunačekova može da se izjašnjava samo o tome da li će članice EU da postupe po potjernici ili da savjetuje svoju Uniju, svoju državu i porodicu.

"Nama će moći da nešto kaže kada budemo u EU, a čak ni onda ne mislim da bismo je slušali. EU bi članstvom Srbije dobila državu koja ne sluša naređenja koja su loša za njene građane", rekao je Nikolić.

U vezi sa predsjedničkim izborima, Nikolić je ponovio da je sa liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem dogovorio da odluka o kandidaturi na predsjedničkim izborima bude donesena na Sretenje, sredinom februara.

Nikolić kaže da bi ga iznenadilo da se Vučić kandiduje za predsjednika Srbije, ali da mu nikada ne bi bio protivkandidat.

"Iznenadio bih se iz više razloga. Čovek koji je za četiri godine podigao Srbiju ne verujem da bi lako odstupio od posla premijera u kojem može za naredne četiri godine imati još uspeha. Vladu treba voditi sa tom energijom", istakao je Nikolić.

Izvor: SRNA