latinica  ћирилица
06/01/2017 |  15:25 ⇒ 15:25 | Autor: RTRS

Ustaške provokacije u centru Zagreba na Badnji dan

U centru Zagreba nedaleko od Saborne crkve Preobraženja Gospodnjeg danas je održan proustaški performans u organizaciji takozvane hrvatske pravoslavne crkve i desničarske organizacije "Projekt Velebit".

Na Cvjetnom trgu, pred okupljenih desetak građana, vođa "Projekta Velebit" Marko Јurič zatražio je od države da registruje takozvanu hrvatsku pravoslavnu crkvu i obezbijedi joj prostor za služenje liturgije.

On kaže da će se u protivnom okupljati u centru Zagreba dok njihov zahtjev ne bude ispunjen, prenosi portal "Indeks".

"Zašto Hrvatska zanemaruje više od 16.000 Hrvata koji su se izjasnili kao pravoslavci? Možda zato što oni ne pjevaju četničke pjesme", rekao je Јurič, koji je nedavno dobio otkaz na zagrebačkoj televiziji zbog veličanja ustaštva.

On je kritikovao hrvatske političare što su ćutali dok je na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu izaslanih premijera Srbije Vladimir Božović, kako kaže, vrijeđao Hrvatsku.

"Trebali su mi reći gubi se tamo u svoj četnički brlog u Beograd odakle si i došao", rekao je Јurič, čija organizacija poziva Hrvate na "samoorganizovanje jer se Srbi naoružavaju".

On kaže da ne moraju više svaki dan nekom da se pravdaju da li su ustaše ili ne.

"Nećemo se više povlačiti i zadnja poruka je - krećemo u napad", poručio je Јurić.

Na sajtu "Projekta Velebit" navodi se da je danas održan "prvi javni obred hrvatske pravoslavne crkve u centru Zagrebu nakon 72 godine".

Nepriznata hrvatska pravoslavna crkva osnovana je prije nekoliko godina po uzoru na istoimenu crkvu koju je 1942. osnovao ustaški režim Ante Pavelića.

Desničarska organizacija "Projekat Velebit" traži da takozvana hrvatska pravoslavna crkva obavlja vjerske obrede u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u centru Zagreba, koju su tokom Drugog svjetskog rata preotele ustaške vlasti.

Zbog neuspjeha politike forsiranog pokatoličenja, Pavelić se 1942. godine odlučio na osnivanje takozvane Hrvatske pravoslavne crkve.

Po uspostavljanju Nezavisne Države Hrvatske, zakonski je zabranjena upotreba naziva "srpsko-pravoslavna vjera", izvršen je progon pravoslavnog sveštenstva i zaplijenjena je kompletna crkvena imovina.

Izvor: SRNA