latinica  ћирилица
06/01/2017 |  17:20 ⇒ 18:54 | Autor: RTRS

Požar u izbjegličkom centru u Norveškoj podmetnut

Norveška policija saopštila je da je požar u izbjegličkom centru u Gibostadu, u oblasti Troms, izazvan namjerno.
Izgorio izbjeglički kamp u Norveškoj  (Foto:ipress.rtl.hr) -
Izgorio izbjeglički kamp u Norveškoj (Foto:ipress.rtl.hr)

"Policija ima osnova da vjeruje da je požar podmetnut. Zbog istrage koja je u toku ne možemo da iznesemo više detalja", saopštila je danas policija.

Požar je izbio juče u krilu zgrade koje nije dio samog izbjegličkog centra, ali je 28 stanara moralo da bude evakuisano.

U požaru nije bilo povrijeđenih, piše list "Lokal".

UVOĐENjE 24-ČASOVNOG NADZORA MIGRANATA

Norveška razmatra uvođenje 24-časovnog nadzora migranata, jer je više od 5.000 tražioca azila nestalo iz prihvatnih centara 2016. godine.

Mjera predviđa uvođenje obaveznih nanogica za azilante.

Prošle godine, 5.482 migranata pobjeglo je iz prihvatnog centra. Većini od ovog broja vlasti su odbacile zahtjev za azil i oni nisu imali dozvolu boravka u Norveškoj.

Oko polovine migranata koji su nestali sa radara kako bi izbjegli deportaciju i dalje se vode kao nestali, objavio je list "Aftenposten".

Portparol Ministarstva pravde Andreas Bondevik rekao je da svake godine mnogi migranti dobiju odbijenicu zahtjeva za azil i oni bi trebali da se vrate u svoju domovinu.

"Međutim, mnogi od njih pokušavaju da izbjegnu deportaciju i zato je važno da norveške vlasti kontrolišu što je više moguće one kojima je odbijen zahtjev za azil", rekao je on, piše "Dejli ekspres".

Izvor: SRNA