latinica  ћирилица
06/01/2017 |  17:43 ⇒ 07/01/2017 | 15:44 | Autor: RTRS

Zabrana i vojnom orkestru da prisustvuje Danu Republike Srpske (VIDEO)

Novi udari iz Sarajeva na RS! Pismo iz NATO štaba u BiH, da je učešće Oružanih snaga BiH u obilježavanju Dana Republike Srpske neustavno, bilo je dovoljno da Ministarstvo odbrane stopira svoju odluku o angažmanu Oružanih snaga BiH.
Kasarna "Kozara"-Oružane snage BiH (Foto: Ministarstvo odbrane BiH) -
Kasarna "Kozara"-Oružane snage BiH (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)

Izmijenjena je prvobitna odluka prema kojoj će vojni orkestar OSBiH moći učestvovati samo 8, ali ne i 9. januara.

Iz Republike Srpske podsjećaju da Oružane snage nisu u NATO-u. Uvjeravaju da će pripadnici Trećeg Republika Srpska puka biti na obilježavanju Dana Republike.

Dodik: To pokazuje kakva je BiH

Posljednja odluka Ministarstva odbrane, kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik, samo govori kakva je BiH.

Ignorisanje stavova Srpske i Vrhovnog komandanta Oružanih snaga pokazuje da se u BiH ne poštuju pravni propisi. Zabrane i pokušaji da se napravi zajednička država, smatra, ne idu jedno s drugim i dokaz su da od toga nema ništa.

"Uvjeren sam da će pripadnici Trećeg Republika Srpske puka biti na Trgu Krajine i da im to niko ne može zabraniti. Pozdravljam ih i Republika Srpska stoji iza njihovog ponašanja", rekao je Dodik.

To uvjerava i predsjedavajući Predsjedništva BiH i Vrhovni komandant OS BiH Mladen Ivanić. Kaže da ima način za to.

“Ima način koji se ne može zaobići, koji sam našao i opet ću ponoviti, da će pripadnici Puta prisustvovati manifestaciji. Јa sam to rješenje našao, kakvo je ono- vdjećete narednih dana, izjavio je večeras Ivanić.

Ministarstvo odbrane BiH posljednju odluku donijelo je na osnovu pisma NATO štaba u BiH.U njemu se navodi da nijedan pripadnik OS BiH ne može da učestvuje u proslavi Dana Republike Srpske.

"Sistem pukova, uključujući i Treći (Republika Srpska) pješadijski puk, uspostavljen je sporazumom sva tri konstitutivna naroda kako bi se kreirao odobreni mehanizam za njegovanje posebnih naslijeđa i tradicija. U skladu s dogovorenim, sve aktivnosti pukova moraju se odobriti kroz lanac komandovanja koji je definisan zakonima i propisima u oblasti odbrane. Ministar odbrane je bila u pravu kada nije odobrila učešće OS BiH u aktivnostima 9. januara", navedeno je u saopštenju, Žizel M. Vilc, komandanta NATO štaba u Sarajevu.

Iz Republike Srpske podsjećaju da OS nisu u nadležnosti NATOa.

"Koliko znam, još uvijek nemamo aktiviran ni Akcioni plan za članstvo, a kamoli da smo postali članica NATO pakta", kaže predsjednica Vlade Srpske, Željka Cvijanović.

U Pravilniku o pukovima OS BIH jasno je navedeno da mogu mogu da učestvuju u značajnim datumima za pukove, što je u svakom slučaju i 9. januar poručuju iz Republike Srpske.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da ne bi trebalo da postoje dupli aršini.A da li je to upravo na sceni?

"Zna se tačno ko kakva ovlaštenja ima kada je riječ o Oružanim snagama BiH ili njihovom dijelu i te institucije treba da donose odluke u skladu sa zahtjevima, a takvih zahtjeva stalno imamo u kontinuitetu", rekao je Čović.

"Prije par godina, u Sarajevu je održana manifestacija kada su veterani Armije BiH dali raport ratnom komandantu Seferu Haliloviću. Učestvovao je i naš vojni orkestar i bilo im je naređeno da prisustvuju", podsjeća i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

To u neće da pokrije značaj 9. januara,kaže Dodik,jer je to dan kada su Srbi na ovim prostorima odlučili da formiraju Republiku Srpsku.Smatra da političko Sarajevo to sada želi da devastira,ali time urušava samo BiH.

Primjer je, kaže, i poruka Bakira Izetbegovića ,predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da ne dolazi u Banjaluku 9. januara.

Nikolić je poručio da Izetbegović ne predstavlja BiH i da ne može da odlučuje kako će da izgledaju odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine.

Povjerenje Republike Srpske u BiH nikada nije bilo manje, smatra predsjednik Dodik, kao sada.

Krivca tvrdi treba tražiti u političkom Sarajevu, koje svaki dan želi da umanji značaj, snagu i kapacitet Srpske.