latinica  ћирилица
06/01/2017 |  18:53 ⇒ 07/01/2017 | 14:17 | Autor: RTRS

Saobraćaj u regionu se normalizuje, nema ugroženih (VIDEO)

Saobraćaj od Niša ka Leskovcu je od jutros ponovo otvoren i za putnički i za teretni saobraćaj, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.
Snijeg - kolaps u Srbiji - Foto: Screenshot
Snijeg - kolaps u SrbijiFoto: Screenshot

"Nije bilo jednostavno, bilo je problema kod Pojata. Kamioni su bili parkirani u dvije trake auto-puta, ali je i to otkočeno", rekla je Mihajlovićeva novinarima na naplatnoj rampi "Nais" kod Niša.

Navodeći da se saobraćaj polako normalizuje, Mihajlovićeva je rekla da ne očekuje probleme, kakvih je bilo juče u toku dana i noćas.

Istakla je da je najveći problem pored vjetra bio taj što je juče došlo do sudara zbog ljetnih guma.

"Na teritoriji Srbije trenutno nema građana ugroženih snježnim padavinama, niti zavijanih vozila, a tokom noći iz zametenih vozila evakuisano je 113 ljudi", izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

"Tokom noći smo imali mnogo intervencija, saobraćaj je bio zaustavljan i bilo je posla za Sektor za vanredne situacije. Evakuisano je i spaseno 113 ljudi, ali taj broj nije vezan samo za Niš, već i za Zaječar, Bor, Pirot, Leskovac, Vranje", dodao je Marić.

Prema njegovim riječima, najkritičnija situacija sada je na jugu i u istočnom i jugoistočnom dijelu Srbije.

On je upozorio građane da ne kreću na put bez prijeke potrebe, prenose beogradski mediji.

"Na put krećite sa zimskom opremom. Nedostatak opreme je juče napravio velike probleme, kao što su proklizavanje i lančani sudar. Teretna vozila su se preprečavala, iako je na snazi bila zabrana. Slušajte nadležne i ako krećete na put ne krećite bez opreme", apelovao je Marić.

On je naglasio da je tokom jučerašnjeg dana koordinacija policije, žandarmerije i vojske bila na visokom nivou i da su svi dali maksimum.

Snijeg, jak vjetar, smetovi i loša vidljivost doveli su do problema na autoputu Beograd - Niš, a kilometarske kolone formirale su se iz gotovo svih pravaca.

Žandarmerija i Vojska Srbije angažovane su i sve snage, mehanizacija i ljudstvo stavljeni su na raspolaganje. 

 Opština Sjenica proglasila je vanrednu situaciju zbog snijega koji bez prestanka pada punih 48 časova praćen olujnim vjetrom.

Zamjenik predsjednika opštine Mikailo Kaličanin rekao je da je 103 sela odsječeno od svijeta, te apelovao na sve nadležne institucije da pomognu jer je situacija kritična.

"Angažovali smo 20 čistača snega kako bi uspeli da se probijemo do blokiranih sela", istakao je Kaličanin.

On kaže da opština Sjenica ima skromna budžetska sredstva da sve riješi sama, te da je, nakon posljednjih poplava, nemoguća misija za ovu lokalnu zajednicu da sve isfinansira sama.

Kaličanin je apelovao i na predsjednika Vlade Aleksandra Vučića da svojim autoritetom pokrene sve nadležne da im izađu u susret.

Sela Bogutiš, Šare, Buđevo i Vrapci su bez struje već drugi dan, a sela Crvsko, Dolići i Bioci u mesnoj zajednici Bare su bez vode četvrti dan.

Kaličanin je naglasio da je u tim selima posebno teško jer su to uglavnom stočarska domaćinstva pa su ljudi prinuđeni da po ovako velikom mrazu i vjetru skupljaju snijeg i otapaju ga kako bi napojili stoku.

Ništa bolje nije u Hrvatskoj. Na pojedinim mjestima udari vjetra dostižu brzinu od 200 kilometara na čas, a najniža izmjerena temperatura je -18 stepeni.

"Osjećajna temperatura je oko -40 i ako to imamo na umu sigurno ćemo odgoditi sve naše planove za ovaj vikend", kaže jedan stanovnik Hrvatske.

Zimskim nevremenom zahvaćen je i veliki dio Evrope. Najhladnije je bilo u finskoj Laponiji, uz granicu sa Švedskom, gdje je izmjereno 42 stepena ispod nule.

U Poljskoj su od smrzavanja umrle tri osobe. Olujni talas izazvao je poplave na sjeveroistoku Njemačke. Poplavljeni su gradovi uz obalu Baltičkog mora, a materijalna šteta je ogromna.

Izvor: RTS, SRNA