latinica  ћирилица
08/01/2017 |  09:25 ⇒ 12:04 | Autor: RTRS

Čubrilović: Dosta je urušavanja ingerencija Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da se jednom mora stati i reći - dosta je više urušavanja ingerencija Srpske i negiranja srpskog naroda u BiH.
Nedeljko Čubrilović   (Foto:NSRS/A.Čavić) -
Nedeljko Čubrilović (Foto:NSRS/A.Čavić)

"Pokušaj /člana Predsjedništva BiH/ Bakira Izetbegovića da ospori proslavu 9. januara odveo nas je u ćorsokak, ali se nadam da smo iz njega izašli Zakonom o Danu Republike Srpske", rekao je Čubrilović.

Čubrilović naglašava da to nije prvi put da se Srpskoj nešto pokušava osporiti.

"Nešto su i uspjeli. Izgubili smo svoj grb, dobili smo novu himnu, nove nazive lokalnih zajednica. To nije dobro ni za koga. Biće bolje svima kada prestanemo da brinemo tuđu brigu", rekao je Čubrilović za "Euroblic".

On je podsjetio da, s druge strane, Srbi u nekoliko kantona u Federaciji BiH nemaju svoje pismo, jezik, a u nekima nisu ni konstitutivan narod, iako bi trebalo da budu konstitutivni na cijelom prostoru BiH.

Komentarišući krivični proces u Tužilaštvu BiH zbog referenduma u Republici Srpskoj, Čubrilović je rekao da bi bilo mnogo bolje da se Srpska nije našla u takvoj situaciji.

"Neodgovoran postupak bošnjačkog člana Predsjedništva BiH doveo nas je u situaciju da trošimo energiju i vrijeme na, prema mom mišljenju, bespotrebne stvari", istakao je Čubrilović.

On je rekao da je Zakon o Danu Republike Srpske samo posljedica odluka Ustavnog suda BiH.

"Mislim da je jasno šta je čija obaveza i da je 9. januar republički praznik", naveo je Čubrilović.

On očekuje da sva tri naroda počnu da se bave problemima unutar svog nacionalnog bića i da manje gledaju u tuđe dvorište.

Izvor: SRNA, Euroblic