latinica  ћирилица
08/01/2017 |  14:57 ⇒ 15:15 | Autor: RTRS

"Zavetnici": Republika Srpska - bastion srpstva

Republika Srpska je više od dvije decenije bastion srpstva, i 9. januar, dan kada je osnovana, praznik je za Srbe i istočno i zapadno od Drine, a ova rijeka, iako geografska granica, u ovim danima ne smije biti prepreka da se zajednički proslavi Dan Republike i Stefandan, poruka je Srpskog sabora "Zavetnici".
Beograd: "Zavetnici" - transparent - Foto: SRNA
Beograd: "Zavetnici" - transparentFoto: SRNA

"Smatramo da će u novim geopolitičkim okolnostima i procesima koji se menjaju, a koje mi danas prepoznajemo, Republika Srpska imati puno pravo da zaštiti svoju državnost i svoj suverenitet i tu istorijsku obnovljenu državnost", rekla je novinarima portparol "Zavetnika" Milica Đurđević.

Ona je napomenula da mnogi danas pokušavaju da Republiku Srpsku proglase za tekovinu nekakvih modernih težnji, ali je riječ o obnovi državnosti i da Srbi tu državnost slave.

Đurđevićeva je podsjetila da su "Zavetnici" nedavno i u Beogradu imali konferenciju sa predstavnicima "Јedinstvene Rusije" sa koje je poručeno da će Rusija učiniti sve da zaštiti Republiku Srpsku, njenu političku samostalnost i dejtonske nadležnosti.

"`Zavetnici` su tada, i uvek prenose da je Srbija ta koja kao matica takođe treba da bude glavni garant mira, stabilnosti i očuvanja Republike Srpske", istakla je Đurđevićeva.

Transparent koji su danas u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu razvili "Zavetnici" sa čestitkom Republici Srpskoj za njen 25. rođendan i porukom da je Srpska više od dvije decenije bastion srpstva propraćen je komentarima odobravanja prolaznika.

Đurđevićeva je naglasila da ova poruka Banjaluci postaje tradicionalna i da nije poslata samo iz Beograda, već i iz drugih gradova Srbije.

Ona je, u ime Srpskog sabora "Zavetnici", čestitala praznik građanima Srpske, sa željom da zajedno sa "Zavetnicima" proslave prisajedinjenje Srbiji,

Izvor: SRNA