latinica  ћирилица
08/01/2017 |  16:45 ⇒ 16:54 | Autor: RTRS

AP: Glavnu riječ u Siriji vodi Rusija

Vašington se tokom procesa rješavanja konflikta u Siriji pretvorio od lidera u posmatrača, vodeća uloga pripala je Moskvi, navodi se u materijalu koji je objavila agencija AP.
Ruske snage u Siriji (Foto:VK/Russian Defense Ministry) -
Ruske snage u Siriji (Foto:VK/Russian Defense Ministry)

Kako navodi AP, "SAD, uznemirene time što nekoliko godina ne uspijevaju da prekinu krvoproliće u Siriji, postale su posmatrač civilnog rata" u zemlji.

"Državni sekretar SAD s vremena na vrijeme razgovara sa ruskim, turskim i arapskim ministrima inostranih poslova o pokušajima da se uspostavi prekid vatre, nekad se konsultuje sa opozicijom. Ipak, do početka predsjedničkog mandata Donalda Trampa ostalo je manje od dvije nedjelje i administracija Obame više ne tvrdi da igra vodeću ulogu u međunarodnim pregovorima, čiji tok je usmjeravala tokom nekoliko godina", navodi AP.

"Liderstvo je prešlo na Rusiju i u manjem stepenu na Tursku i Iran. Rusija se, nakon što je pomogla sirijskoj vojsci da istisne posljednje pobunjenike iz grada Alepa prošlog mjeseca, pozicionirala kao mirotvorac", naglasili su u članku.

"Uzimajući u obzir da nema nikakvog signala o tome kakve korake planira da preduzme administracija novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa u Siriji, diplomate SAD se sa oprezom odnose prema tome da budu dio nekih inicijativa koje zahtijevaju američko učešće", ukazuje američka agencija.

Izvor: Sputnjik