latinica  ћирилица
08/01/2017 |  18:07 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Aleksandra rođena kada i Republika Srpska (VIDEO)

Devetog januara 1992. godine kada je rođena Republika Srpska, na svijet su došle i mnoge bebe. Danas su to djevojke i mladići koji imaju viziju. Stasavaju uporedo sa Srpskom, gradeći budućnost za naredna pokoljenja.
Aleksandra Adamović - Foto: RTRS
Aleksandra AdamovićFoto: RTRS

Na dan kada se sabirao srpski narod i vodila bitka za opstanak i otadžbinu, Mira i Slaviša Adamović iz Donjeg Brodca kod Bijeljine, dobili su drugu kćerku. Sada, 9. januara, imaju dvostruki razlog za slavlje. Kćerkin rođendan i rođendan Republike Srpske.

- Bili su to teški trenuci, trenuci stvaranja Republike Srpske. Mi smo očekivali prinovu i bilo nam je drago da će Republika Srpska da dobije još jednog stanovnika... Da kažemo da nas ima više. Što nas ima više i što smo složniji da stvorimo Republiku Srpsku - kaže Slaviša Adamović.

- Termin poroda je bio Badnji dan ili Božić. Pošto se nisam porodila ni na Badnji dan, ni na Božić, dobila sam kćerku 9. januara na Dan Republike Srpske kojom se ponosim - ističe majka Mira.

Aleksandra je odrastala zajedno sa otadžbinom. O ratu i cijeni koju smo platili za postavljanje njenih čvrstih temelja zna iz očeve priče.

- Za mene je jako velika čast što sam rođena na Dan Republike Srpske i mogu reći da se ponosim time što sam jedno od djece Republike Srpske - kaže Aleksandra.

Aleksandra je apsolvent na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu. Nakon završetka studija, planira da se vrati u Srpsku.

- Republika Srpska može opstati samo s nama ukoliko imamo zajedničke ciljeve. Smatram da mladi treba da ostanu, jer Republika Srpska ima veliku budućnost za nas mlade i da ne treba ići dalje - rekla je Aleksandra.

Sudbina ove 25-godišnjakinje zavisi od njene vršnjakinje - Republike Srpske. Kako ističe Aleksandra, dok smo saborni, kao što smo bili 9. januara 1992. godine, naša Republika i njeni građani imaće budućnost i niko neće ugroziti njen suverenitet.