latinica  ћирилица
09/01/2017 |  08:46 ⇒ 08:50 | Autor: RTRS

UNDP: Svako treće domaćinstvo u BiH ima oružje

Iz UNDP BiH navode da se u posjedu civila u BiH nalazi oko 1,1 milion komada naoružanja, što znači da svako treće domaćinstvo posjeduje neku vrstu oružja.
Oružje - Foto: SRNA
OružjeFoto: SRNA

Policijski službenici Uprave policije MUP Srednjobosanskog kantona ponovo su pokrenuli kampanju “Izaberi život bez oružja“, a, kako je rekao portparol MUP SBK Rusmir Prohan, građani se redovno odazivaju, piše Avaz.

Prema najnovijim podacima MUP-SBK, dobrovoljno su predate dvije ručne bombe, plinski pištolj, automatska puška i 60 komada metaka različitog kalibra. Nakon provjere njegove ispravnosti, oružje će biti uništeno, a ako bude riječ o nekim istorijskim primjercima, biće predato muzeju.

U prethodne dvije godine MUP SBK bilježi dobre rezultate. Prikupljeno je 50 do 60 automatskih lovačkih pušaka i pištolja na godišnjem nivou.

- To je otprilike 50 do 60 krivičnih djela koja su se mogla izvršiti, a ovime smo to spriječili i poboljšali sigurnost građana – rekao je Prohan.

I u Kantonu Sarajevo aktuelna je akcija “Žetva“, a kako ističu iz MUP KS, akcija je stalno otvorena i građani mogu da donesu bilo kakvo oružje i da ga predaju bez sankcija. U protekloj godini u ovoj kampanji prikupljena je veća količina oružja.

- Važno je probuditi svijest kod građana, da shvate da je nelegalno oružje velika opasnost - kazao je Irfan Nefić, portparol MUP KS.

Izvor: Avaz