latinica  ћирилица
09/01/2017 |  12:26 | Autor: RTRS

Ukinut pritvor Јasminu Vukoviću

Sud BiH ukinuo je pritvor Јasminu Vikoviću, osumnjičenom za ratne zločine nad hrvatskim civilima na području Konjica, te odredio mjere zabrane.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Vikoviću je zabranjeno putovanje, uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, a zabrana se odnosi i na korištenje lične karte za prelazak granice BiH.

Među određenim mjerama je zabrana sastajanja sa određenim licima na bilo koji način, uključujući i približavanje u rastojanju od najmanje 100 metara sa svjedocima Tužilaštva BiH i osumnjičenim/saosumnjičenim u ovom predmetu.

Viković ima obavezu da se jednom sedmično javlja nadležnom organu.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane vršiće se svaka dva mjeseca, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane može mu biti određen pritvor.

Viković je osumnjičen da je krajem avgusta 1993. godine na području Konjica počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom u svojstvu pripadnika Diverzantskog-izviđačkog voda iz Zenice, takozvane Armije RBiH.

Osumnjičen je da je sa drugim licima u mjestu Orahovica učestvovao u nezakonitom zatvaranju trojice starijih Hrvata, koje su Viković i drugi pripadnici takozvane Armije RBiH višestruko mučili, zlostavljali i premlaćivali, te zatvorili u jedan objekat, gdje su ih nastavili tući i nanositi teške povrede naročito po glavi.

Nakon zlostavljanja, jedan civil je preminuo od zadobijenih povreda, a osumnjičeni je sutradan došao u objekat i ubio preostalu dvojicu zatvorenika.

Izvor: SRNA