latinica  ћирилица
09/01/2017 |  12:41 ⇒ 16:30 | Autor: RTRS

Kusturica: Kolege će biti "oduševljene" mojim govorom u Banjaluci

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da će povodom Dana Republike Srpske govoriti večeras na svečanosti u Banjaluci i da očekuje da će kolege iz regiona, od kojih je navikao na "pakete besmislica i gluposti", biti "oduševljene" njegovim govorom.
Emir Kusturica (Foto: Sputnjik/Saša P) - Foto: Sens servis
Emir Kusturica (Foto: Sputnjik/Saša P)Foto: Sens servis

- To će biti 100 odsto sve najgore o meni, ali kad ne bi izgovorili paket besmislica i gluposti, toliko sam navikao na to, ja bih bio vrlo zbunjen. Tako da očekujem sve najgore, a još kad čuju govor, mislim da će biti "oduševljeni" - rekao je Kusturica novinarima u Beogradu.

- Odlazim sa ogromnim uzbuđenjem i sa vjerom da je sve ovo što se dešava, pored toga sto je izraz političke bahatosti Bakira Izetbegovića, usput i neznanje, a na neki način rekao bih i pljačka. Pljačka zato što je još Tvrtko Kotromanić u svojoj Dubrovačkoj povelji 1.380 godine slavio Svetog Stefana prvomučenika, patrona tada novoosnovanog grada Svetog Stefana. Ovdje se odjednom volšebno pojavila ideja da Sveti Stefan smeta nekom ko tu stoji. To mi liči na ono kad usred finansijske institucije, neke sarajevske banke, u podne muslimani razmiču stolice i kreću da klanjaju, a ovi drugi koji nisu muslimani se čudom čude. I po tom njegovom receptu bivaju uvrijeđeni. Dakle, to je samo izgovor za još jednu borbu protiv srpskog naroda i protiv naroda koji je u Republiku BiH donio sekularnu vlast o kojoj Izetbegović govori - rekao je Kusturica. 

 U Banjaluci se danas obilježava 9. januar - Dan Republike Srpske i njen 25. rođendan, nizom manifestacija koja prisustvuju najviši zvaničnici Srpske i Srbije, među kojima i predsjednik Tomislav Nikolić, kao i predstavnici institucija BiH, brojne zvanice iz regiona i Evrope.

Svečana akademija biće održana u 17.00 časova u Sportskoj dvorani "Borik".

Izvor: SRNA/Sputnjik