latinica  ћирилица
09/01/2017 |  13:25 | Autor: RTRS

Odbrani i tužilaštvu Radovana Karadžića još 15 dana za odgovor

Žalbeno vijeće Haškog tribunala produžilo je za 15 dana rok za podnošenje odgovora na žalbe tužilaštva i odbrane u slučaju koji se vodi protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, saopštio je ovaj sud.

Ovom odlukom sud je djelimično usvojio zahtjev tužilaštva za produženje roka za odgovor na žalbu Karadžića za 45 dana, koji je i on sam podržao.

U svojoj odluci, koja je danas objavljena, Žalbeno vijeće je i tužilaštvu i Karadžiću naložilo da do 15. marta dostave odgovore na žalbe suprotne strane, umjesto do kraja februara, kako je ranije bilo utvrđeno.

Sud je odobrio samo 15 dana, jer smatra da se utvrđeni rokovi za žalbeni proces moraju ispoštovati, podsjećajući da je tužilaštvu i Karadžiću jesenas već bilo odobrilo produženje rokova za podnošenje žalbi, prenijeli su beogradski mediji.

Haško tužilaštvo je nakon prijema žalbe Karadžićeve odbrane 13. decembra prošle godine zatražilo produženje roka za žalbenu repliku, a dan kasnije Karadžić je uputio dopis sudu kojim je podržao taj prijedlog, kako bi imao vremena za odgovor na žalbu tužilaštva.

Usmeno izlaganje žalbi bi trebalo da bude održano na proljeće 2018. godine, a konačne presude se očekuju godinu dana kasnije.

Bivši predsjednik Republike Srpske Karadžić je krajem marta prošle godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora.

Izvor: SRNA