latinica  ћирилица
09/01/2017 |  13:29 | Autor: RTRS

Podignuta optužnica zbog zločina nad Srbima u Bukviku kod Brčkog

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mensura Đakića /68/, rođenog u Brčkom, i Begzada Kajtazija /54/, rođenog u mjestu Drenica u Srbiji, zbog ratnog zločina nad srpskim civilima na području Brčkog.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da se optuženi terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, Đakić u svojstvu komandanta bataljona, a Kajtazi u svojstvu vojnika 108. brigade HVO Bosanska Posavina, u septembru 1992. godine u vrijeme napada na selo Bukvik na području Brčkog, koje je bilo nastanjeno srpskim stanovništvom, postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civila i ratnih zarobljenika.

Kajtazi se tereti da je pucajući iz vatrenog oružja ubio dvije Srpkinje, a Đakić da kao komandant bataljona nije spriječio jednog pripadnika HVO-a da počini ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti, te je propustio da procesuira i kazni počinioca.

Uz optužnicu je predloženo pozivanje oko 60 svjedoka i stručnih vještaka, a priloženo je više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Izvor: SRNA