latinica  ћирилица
09/01/2017 |  14:30 ⇒ 14:31 | Autor: RTRS

Odbijene žalbe branilaca Memića, Hodžića i Bojadžića

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH odbilo je kao neosnovane žalbe branilaca Mensura Memića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića, te potvrdilo prvostepenu presudu Suda BiH kojom su osuđeni za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva hrvatske nacionalnosti u Trusini, opština Konjic.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Iz Suda BiH saopšteno je da su presudom Suda BiH Memić i Hodžić proglašeni krivim za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a Bojadžić za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sud BiH je Memića osudio na zatvorsku kaznu od 10 godina, Hodžića od 12 godina, a Bojadžića od 12 na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 15 godina.

Istom presudom DŽevad Salčin oslobođen je optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, Senad Hakalović za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a Nedžad Hodžić za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Protiv navedene presude u osuđujućem dijelu žalbe su blagovremeno izjavili branioci Memića, Hodžića i Bojadžića.

Vijeće Apelacionog odjeljenja održalo je sjednicu na kojoj su branioci optuženih ukratko izložili razloge žalbi, ističući da u cijelosti ostaju kod svih žalbenih razloga i prijedloga.

Tužilac je na sjednici vijeća ukratko izložio odgovore na žalbe, ističući da ostaju kod svih pisano iznesenih razloga i prijedloga, te dodajući u usmenom izlaganju da se i žalba branioca Memića odbije kao neosnovana, nakon čega su se i odbrane svih optuženih ukratko osvrnuli na iznesene navode tužioca.

Izvor: SRNA