latinica  ћирилица
09/01/2017 |  15:31 ⇒ 10/01/2017 | 12:32 | Autor: RTRS

Prijem povodom Dana Republike: "Danas moramo da kažemo šta su naši nacionalni ciljevi" (VIDEO, FOTO)

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u toku je svečani prijem povodom Dana Republike, koji organizuje predsjednik Republike Milorad Dodik.
Željka Cvijanović, Nedeljko Čubrilović, Tomislav Nikolić, Milorad Dodik - Foto: RTRS
Željka Cvijanović, Nedeljko Čubrilović, Tomislav Nikolić, Milorad DodikFoto: RTRS

Patrijarh srpski Irinej kaže da danas svi Srbi ovaj dan doživljavaju kao svoj dan.

"Danas je dan kad Republika Srpska slavi svoj rođendan, 25 godina na radost svih nas, rekao je patrijarh Irinej na svečanom prijemu.

Patrijarh srpski gospodin Irinej

Patrijarh je izjavio da je Republika Srpska stvorena da bi sačuvala opstanak srpskog naroda na ovim prostorima.

"Republika Srpska je nastala jedinstvenom željom naroda", kaže patrijarh Irinej i izrazio da su velika stradanja iza nas.

"Srpska smeta onima koji ne vole srpski narod", rekao je patrijarh Irinej i čestitao Dan Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska slavi danas svoj rođendan.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

"Ponosan sam na činjenicu da pripadam narodu koji nije odustao i kad se stradavalo", izjavio je Dodik.

On je dodao da je bilo logično da se formira država koja je znak slobode, da ne bi srpski narod doživio pakao iz vremena Јasenovca i drugih stradalničkih mjesta.

"Zato je Republika Srpska, kao država, sinonim za slobodu. Tu slobodu nismo nikada htjeli da uzmemo samo za sebe. Srpski narod i njegova istorija je puna primjera kada su srpske jedinice širom ovog prostora donosile slobodu i drugim narodima vjerujući, sada znamo - naivno, da bi s tim drugim narodima zajedno u miru mogli da budemo jači i da bolje živimo", rekao je Dodik.

Pozdravljajući prisutne zvanice, on je rekao da Srpska ne radi nikome iz inata.

"Želim da svi ovdje živimo u miru. Svi smo ovdje da bi pokazali da smo jedinstveni. Јedinstveno smo okupljeni oko ideje koja se zove Republika Srpska. Srbi na ovom prostoru znaju da nemaju slobodu, ako nemaju državu", poručio je Dodik.

Dodao je da danas moramo da kažemo šta su naši nacionalni ciljevi i ponovio je da oni nisu upereni ni protiv koga.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je obilježavanje i proslavljanje 9. januara - Dana Republike izuzetno važno jer je to datum kada je nastala Republika Srpska.

"Rođendan je jedan i smatram da građani i njene institucije imaju svako pravo da upravo na ovakav način, svečano i sa puno zvanica i događaja, puno poruka mira i ljubavi obilježe taj dan", poručila je premijer Srpske nakon prijema povodom Dana Republike u Banjaluci.

Ona smatra da je ovo veliki dan što su prepoznali i građani širom Republike Srpske.

"Imali smo prilike da vidimo neke nove sadržaje u obilježavanju Dana Republike, i toga će biti sve više narednih godina. Važno je da su institucije, sve zajedno sa građanima, željele da pošalju tu poruku i mira i saradnje i svega onoga što želimo Republici Srpskoj, ali i onima u okruženju", rekla je Cvijanovićeva.

Komentarišući činjenicu da su, iako je Dan Republike sekularni praznik, zvaničnici Srpske jutros prisustvovali liturgiji koju je služio Njegova svetost partrijarh srpski Irinej, Cvijanovićeva je rekla da svako po slobodnoj volji može da ide u Crkvu i da obilježava Dan Republike.

"Na taj način su to prepoznali i političari i visoki funkcioneri Republike Srpske i naši građani. Dan Republike jeste ustanovljen kao sekularni praznik, ali pravo da ga obilježite na taj način, ne može biti nikome oduzet", istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da Republika Srpska obilježavanjem 9. januara na dostojanstven način, želi da pošalje poruke ljubavi prema svima i da pozove na mir i toleranciju u BiH i okruženju. On je nakon prijema povodom 9. januara – Dana Republike rekao da Srpska želi da bude funkcionalan dio BiH i da doprinese da ta zemlja, takođe, postane funkcionalna i kao takva ide ka evropskim integracijama.

"Ovo je prilika da pokažemo koliko cijenimo naše žrtve za Republiku Srpsku, da pokažemo ljubav prema svemu što je važno za naše građane, građane Republike Srpske i BiH", rekao je Čubrilović.

Čubrilović je zaključio da su ovakvi skupovi dobra prilika da se pokaže kojim putem ide Republika Srpska.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da nije postojala dilema da li će da dođe, te da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović umislio da je predstavnik svih građana u BiH.

"Treba pronaći ono što nas spaja, a ne razdvaja. Srpska je rekla na referendumu da hoće da slavi svoj dan", rekao je predsjednik Srbije.

On je dodao da je Srpska danas multietnička država. "Ovo je veliki dan za sve nas i pokazuje našu volju i odlučnost, poručio je predsjednik Srbije.

On je zaključio da su Srbi s obe strane Drine jedan narod i da se tako osjećaju i tako žive.

Princ Aleksandar Karađorđević rekao je da je danas veliki dan za Republiku Srpsku jer obilježava 25 godina postojanja, izražavajući nadu da će u narednom periodu srpski narod imati mir i prosperitet.

Princ Aleksandar je čestitao predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, Vladi Republike Srpske, opoziciji i svim građanima Dan Republike Srpske.

On je napomenuo da je srpski narod teško živio, te izrazio nadu da slijedi bolji život za sve.

"Nadam se da ćete imati mir i prosperitet, te da će doći mnogi investitori kako bi se počelo normalno živjeti na ovim prostorima", rekao je Karađorđević novinarima nakon prijema povodom Dana Republike u Administartivnom centru Vlade Republike Srpske.

 
Vuk Јeremić

Bivši ministar inostranih poslova Srbije Vuk Јeremić rekao je da je danas veliki svečani dan za Srpsku i za naš cijeli narod.

"Počastvovan sam što sam ovdje. Specijalni odnosi Srbije i Republike Srpske su jedan od temelja Dejtona", izjavio je Јeremić za RTRS i dodao: "Brze promjene se dešavaju u svijetu. 2016 godina je bila godina promjena, ne mislim da će ova biti mirnija. Zato trebamo biti mudri da ostvarimo svoje interese".

Predsjednik Skupštine opštine Gračanica Vladeta Kostić čestitao je svim građanima i rukovodstvu Srpske.

"Želja Srba sa Kosova je da Republika Srpska bude iz dana u dan jača i snažnija", kaže Kostić.

On je dodao da je Srpska dobar primjer kako neko radi ako želi da se zaštiti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da svi u BiH treba da shvate da je Dan Republike Srpske njenom narodu bitan i izrazio zadovoljstvo načinom kako je prošlo obilježavanje Dana Republike. On je nakon prijema povodom Dana Republike u Administartivnom centru Vlade Republike Srpske rekao novinarima da su oni koji su osporavali Dan Republike Srpske napravili sebi kontrauslugu.

"Nas su `natjerali` da damo još veći značaj današnjem danu", rekao je Ivanić.

On je ocijenio da BiH nije jača poslije ovoga, nego da je naprotiv i slabija, te samo kada narod shvati da jedni druge treba da tolerišu, umjesto da nameću svoju volju, biće koliko toliko stabilnosti i mira.