latinica  ћирилица
09/01/2017 |  15:50 | Autor: RTRS

Asad: Spreman sam da pregovaram o svemu

Sirijski predsjednik Bašar el Asad je rekao da je spreman da pregovara s opozicijom na razgovorima u Kazahstanu, ali opozicione grupe još nisu potvrdile svoje učešće.
 - Foto: TANЈUG
Foto: TANЈUG

Asad je u razgovoru s francuskim medijima rekao da je spreman da "pregovara o svemu" na pregovorima kasnije ovog mjeseca.
 Pregovori, koje su dogovorili Ankara i Moskva, i dalje su u pitanju pošto sirijske opozicione grupe nisu potvrdile svoje učešće, prenijela je agencija Asošijed pres.

Asad je u intervjuu rekao da ima "legitimitet i podršku naroda". On je rekao da je bombardovanje istočnog dijela Alepa bilo "opravdano", jer bi u suprotnom civili bili prepušteni "na milost i nemilost terorista".

Sirijski predsjednik je doveo u pitanje kredibilitet opozicionih grupa koje podržavaju Zapad i Saudijska Arabija.

"Nema granice za pregovore. Ali ko će biti s druge stane, to još ne znamo... Održivost konferencije zavisi od toga", rekao je Asad.

Pregovore 23. janaura u Astani dogovorili su Rusija, koja podržava Asada, i Turska, koja podržava opoziciju.

Ruski zvaničnici naznačili su da bi SAD mogle kasnije biti pozvane na pregovore.

Administracija odlazećeg predsjednika SAD Baraka Obame je bila u raskoraku s Rusijom oko Sirije, dok je novoizabrani predsjednik Donald Tramp naznačio da bi mogao da se distancira od sirijskih pobunjenika, čime bi se približio Moskvi.

Tramp je u subotu rekao da će nastojati da poboljša odnose s Rusijom kako bi se riješili najvažniji problemi u svijetu.

Upitan da prokomentariše Trampovu izjavu, Asad je rekao da se bolji odnosi Moskve i Vašingtona "pozitivno odražavaju na sirijski sukob".

Izvor: RTS