latinica  ћирилица
09/01/2017 |  15:59 ⇒ 16:29 | Autor: RTRS

Počelo suđenje Јovanu Tintoru

U Sudu BiH u Sarajevu danas je počelo suđenje Јovanu Tintoru, optuženom da je počinio zločin protiv čovječnosti na području Vogošće u proljeće i ljeto 1992. godine.


Na početku suđenja Tintor je rekao da se ne osjeća krivim za zločine koji su mu stavljeni na teret. "Hvala Bogu da se ne moram braniti od ovog svega za što sam optužen. Ništa nisam kriv", izjavio je Tintor.

Optužnica u osam tačaka tereti Tintora kao nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba opštine Vogošća za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo te opštine od aprila do kraja jula 1992. godine.

Tintor je optužen za nezakonito zatvaranje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubistvo velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjeno na više lokacija, uključujući logore.

Iz Tužilaštva navode da je gotovo cjelokupno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti do kraja 1992. godine prognano s područja Vogošće i okoline.

Nina Kisić, koja s Aleksandrom Lazarevićem brani Tintora, rekla je da odbrana neće sporiti da je od kraja aprila do maja 1992. godine njihov branjenik bio predsjednik Kriznog štaba opštine Vogošća, ali da je krajem maja mjesto presjednika preuzela druga osoba.

"Mi ćemo dokazati da udruženi zločinački poduhvat nije postojao... Tintor nije bio uključen u bilo kakve kriminalne aktivnosti", rekla je Kisićeva.

Ona je dodala da su netačne tvrdnje da je došlo do širokog i sistematičnog napada na stanovništvo Vogošće, podsjećajući da je tu bila prva borbena linija.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će pozvati 120 svjedoka i iznijeti nalaze i mišljenja pet vještaka, te prezentovati više od 400 materijalnih dokaza.

Na početku suđenja Tužilaštvo je zatražilo da Tintoru bude produžen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, dok je odbrana tražila da se pritvor zamijeni mjerama zabrane, kao što je kućni pritvor, javila je Balkanska istraživačka mreža.

Tintor je uhapšen u februaru prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Izvor: Srna