latinica  ћирилица
09/01/2017 |  19:20 ⇒ 19:35 | Autor: RTRS

Srpski "plavi šljemovi" u Centralnoafričkoj Republici

Svečani ispraćaj novog kontingenta Vojske Srbije u mirovnu operaciju Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici održan je danas u Beogradu.
Srpski plavi šljemovi - Foto: Novosti.rs
Srpski plavi šljemoviFoto: Novosti.rs

U tu zemlju je upućeno 70 pripadnika VS koji će u narednih šest mjeseci biti angažovani u Vojnoj bolnici na medicinskom zbrinjavanju snaga u toj mirovnoj operaciji.

Svečanosti u kasarni "Banjica 2" uz porodice i prijatelje srpskih plavih šljemova prisustvovao je i zamjenik načelnika Generalštaba VS, general-potpukovnik Јovica Draganić koji je istakao da su srpski vojnici i medicinari prepoznati u misijama kao visokoprofesionalni, časni i odgovorni.

Draganić je rekao i da oni postavljaju visoke standarde u radu i ponašanju za svoje kolege u misiji i nove kontingente VS doprinoseći tako i ugledu Srbije u svijetu, saopštilo je Ministarstvo odrane Srbije.

"Prošle su dvije godine od kada VS u misiji UN u Centralnoafričkoj Republici angažuje vojne posmatrače, štabne oficire i vojnu bolnicu zaduženu za medicinsko zbrinjavanje više hiljada pripadnika snaga u misiji", rekao je on.

Dodao je da su za prethodne dvije godine ljekari i medicinski tehničari vojne bolnice pregledali više od 20.000 pacijenata, izliječili više od 1.300 oboljelih od malarije, izvršili 210 složenih hirurških operacija i 140 medicinskih evakuacija

Obavili su i 2.400 stomatoloških pregleda i zbrinuli 620 različitih povreda pripadnika UN, rekao je Draganić, navodi se u saopštenju.

Ranije danas, uspjeh u misiji pripadnicima srpskog kontingenta, poželio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković. Komandant srpskog kontingenta biće pukovnik Dragan Antić, kome je Draganić predao zastavu Srbije a komandant vojne bolnice u ovoj, inače petoj rotaciji, biće potpukovnik Veljko Milić.

VS u mirovnim misijama UN i Evropske unije ima oko 320 ljudi a osim u Centralnoafričkoj Republici, mirovnjaci borave i u misijama u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Kipru, Libanu, Somaliji i u Maliju.

Izvor: Večernje novosti