latinica  ћирилица
10/01/2017 |  07:44 ⇒ 08:36 | Autor: RTRS

Tramp predstavlja kabinet, šta će reći Senat?

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp očekuje da će Senat potvrditi sve njegove nominacije za članove kabineta, pred početak pretresa u Kongresu.

Prvi će se pred senatorima pojaviti senator iz Alabame DŽef Sešns, koga je Tramp nominovao za sekretara za provosuđe, i penzionisani marinski general DŽon Keli, koji je predložen za sekretara za unutrašnju bezbjednost, prenosi Glas Amerike.

Do kraja nedjelje trebalo bi da počne proces potvrde za još neke od Trampovih nominacija, a među njima su kandidat za državnog sekretara Reks Tilerson i buduća sekretarka za obrazovanje Betsi DeVos.

U međuvremenu, lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel poručio je demokratskim zakonodavcima da "odrastu" i da ne blokiraju potvrde nominacija za Trampov kabinet.

Neki od onih koje je Tramp nominovao za položaje u svojoj administraciji, uključujući Tilersona i DeVos, posjeduju ogroman finansijski kapital, a neke demokrate ističu da nisu prošli sve provjere.

Mekonel je u razgovoru za TV mrežu Si-bi-es optužio demokrate da su kivne zbog predsjedničkih izbora i podsjetio da su republikanci vrlo brzo potvrdili mnoge, koje je predsjednik Barak Obama nominovao 2009. godine iako su - kako se izrazio - bili "veoma liberalni".

Međutim, demokrate nisu jedine koje su zabrinute zbog nedovoljno objavljenih podataka o nekim Trampovim kandidatima.

Šef nezavisne i nestranačke Kancelarije za vladinu etiku Voleter Šaub poslao je pismo demokratskim liderima prošle nedjelje u kojem navodi da nisu svi oni kojima su zakazani pretresi prošli obavezni proces etičke analize ili predali inicijalni nacrt izvještaja o svojim finansijama.

Izvor: Tanjug