latinica  ћирилица
10/01/2017 |  12:37 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Sarajevska istraga zbog dolaska Trećeg Republika Srpska puka; Da li će vojnici biti kažnjeni? (VIDEO)

Djelovanjem komandanta NATO štaba u BiH u vezi sa osporavanjem učešća pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka na obilježavanju Dana Republike i pozivanjem na istragu, direktno se ruše temelji Oružanih snaga BiH, izjavio je predsjednik Milorad Dodik.
Postrojavanje Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka - Foto: RTRS
Postrojavanje Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) pukaFoto: RTRS

Najavio je mogućnost istupanja Srpske iz Sporazuma o formiranju Oružanih snaga BiH.

Istovremeno, iz Ministarstva odbrane BiH našoj televiziji potvrđeno je da su pokrenuli istragu o učešću pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga na obilježavanju Dana Republike u Banjaluci.

Iz odgovora koji smo dobili iz Ministarstva odbrane BiH to se ne vidi, ali je indikativno da je postupak pokrenut nakon poziva komandanta NATO štaba u BiH da se istraga otvori. Reagujući na ovakav stav NATO-a i pokretanje istrage predsjednik Srpske je rekao da će okupiti sve političare u Srpskoj kako bi razmotrili mogućnost da se Republika Srpska isključi iz sporazuma kojim su formirane Oružane snage.

U Kabinetu srpskog člana Predsjedništva rečeno nam je da će Mladen Ivanić o pokrenutoj istrazi govoriti tek u petak.
Djelovanje komandanta NATO štaba ukida ionako krhko povjerenje građana Srpske prema toj organizaciji, poručio je predsjednik Srpske i najavio je preispitivanje učešća Srpske u sporazumu kojim su nastale Oružane snage BiH.

- Na ovaj način se ruše temelji Oružanih snaga BiH koje nisu oružane snage Bakira Izetbegovića, jer kada su stvarane rečeno je da će srpski sastav, pored uloge vojnih jedinica, imati i ulogu obilježavanja svih važnih datuma za Vojsku Republike Srpske i za Srpsku, istakao je Dodik.

Očekivano postrojavanje Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka u Banjaluci izazvalo je lavinu negativnih komentara u Sarajevu. Tamošnji mediji predstavili su to kao „državni“ udar, napad na ustavni poredak.Komandant NATO-štaba brigadni general Žizel Vils čak je sugerisala MO BiH da sprovede detaljnu istragu protiv pripadnika OS BiH, koji su bili na obilježavanju Dana Republike što su u Ministarstvu i uradili.

Odgovor Ministarstva odbrane BiH:Crtom komandovanja i ostalim funkcionalnim nadležnostima u odbrambenom sistemu istraga je pokrenuta. O detaljima ne možemo komentarisati do okončanja istrage.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić poručuje da nema odgovornosti pripadnika Trećeg pješadijskog RS puka koji su predali raport i svečano se postrojili pred srpskim članom Predsjedništva BiH tokom obilježavanja Dana Republike u Banjaluci.

- Ti ljudi su radili sve u skladu sa zakonom, znači predsjedavajući je dobio počasnu jedinicu, oni su radili svoj posao, njihova odgovornost je nikakva, naglasio je Јerinić.

Јerinić upire prstom na zamjenika ministra odbrane iz bošnjačkog naroda Seada Јusića da je izdao naređenja o zabrani učešća pripadnika OS BiH na obilježavanju 9.januara, iako je odranije postojalo odobrenje Zajedničkog štaba OS BiH za učešće Trećeg pješadijskog puka.

 - Ako je neko prekršio slovo zakona ili Ustava onda je to zamjenik Јusić koji je uskratio članu Predsjedništva kada je u nedelju u 18.časova potpisao spornu odluku, međutim iz Zajedničkog štaba nije došlo ništa osim onog u petak kojim je odobreno počasna jedinica članu Predsjedništva kao vrhovnom komandantu, poručio je Јerinić.

Sead Јusić potvrdio je sarajevskim medijima da je naredio da jedinice OS BiH, pa čak ni Treći puk što je ustavno pravo srpskog člana Predsjedništva BiH, ne smiju bii izvedene na ulice Banjaluke 9.januara, ali tek nakon eskplicitne naredbe NATO- štaba.

Na glavnom banjalučkom trgu juče je postrojena počasna jedinica Oružanih snaga BiH, odnosno Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, čiji je starješina predao raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.