latinica  ћирилица
10/01/2017 |  13:49 ⇒ 16:24 | Autor: RTRS

Srbija poslala zahtjev za izručenje Haradinaja

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je francuskim pravosudnim organima zahtjev za izručenje Ramuša Haradinaja, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Uz zahtjev za izručenje poslata je i prateća dokumentacija prevedena na fransuski jezik na osnovu koje će francusko pravosuđe odlučivati o ispunjenosti uslova za izručenje Haradinaja Srbiji.

Haradinaj je prošle srijede lišen slobode na aerodromu u Bazel-Miluz na francuskoj strani, na osnovu potjernice koju je Srbja za njim raspisala 2004. godine i nalazi se u pritvoru.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađin 1998. i 1999. godine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da će Srbija od Francuske tražiti izručenje Ramuša Haradinaja. Premijer je rekao da se nada da će u ovom slučaju, u Francuskoj pravo biti iznad politike.

Kako je rekao, tužilaštvo Srbije ima brojne dokaze, mnoge optužujuće stvari, te da bi bilo veoma neobično da Francuska ne postupi u skladu sa pravom, nego sa političkim stavovima.

Izvor: Tanjug