latinica  ћирилица
10/01/2017 |  16:09 ⇒ 11/01/2017 | 11:13 | Autor: RTRS

Incko izgubio kompas – šokantno poređenje Srpske i NDH! Brojna reagovanja iz Srpske (VIDEO)

Visoki predstavnik Valentin Incko danas je šokirao sve u Srpskoj. Nakon talasa uvredljivih izjava iz Sarajeva, povodom obilježavanja Dana Republike - Incko je otišao korak dalje, i Republiku Srpsku uporedio sa zločinačkom NDH!
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Zaboravljajući šta mu je posao u BiH, visoki predstavnik dolijeva ulje na vatru – saglasni su politički lideri u Srpskoj. Inckovo poređenje Republike Srpske, koja je priznata Dejtonskim sporazumom, sa zločinačkom NDH je, kažu, u najmanju ruku, nepristojno.

Da li je 25 000 evra mjesečno malo da bi se čuvao mir u Bosni i Hercegovini – logično je pitanje na koje bi Valentin Incko trebalo da odgovori, nakon što je cijelu Srpsku stavio u nacističke okvire. I to samo dan nakon što su isto uradila bošnjačka udruženja u Sarajevu. Zašto za tu platu ne radi svoj posao, možda bi bar neko od njegovih poslodavaca mogao da ga upita.

I odakle ideja da se oni koji baštine antifašizam, uporede sa najvećim zlom 20. vijeka.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da poređenjem Dana Republike Srpske sa danom osnivanja Nezavisne Države Hrvatske , visoki predstavnik u BiH Valentin Incko "poznati klovn međunarodne zajednice", nije uvrijedio nikoga u Republici Srpskoj, ali jeste na kraju pokazao svoje pravo lice.

Dodik je izjavio Srni da je "period glumatanja diplomate završen - maske su pale", a Incko je ovom izjavom podsjetio da pripada onima koji su u vrijeme pomenute NDH podržavali tu zločinačku tvorevinu u kojoj je nestalo više stotina hiljada Srba i pokrenuo sumnju da on i danas gaji simpatije prema toj zločinačkoj tvorevini.

"Bilo bi zanimljivo znati na kojoj strani istorije mu je bila porodica u Drugom svjetskom ratu, kada tako olako, bez imalo odgovornosti izgovara šta izgovara, ne misleći da ga prati cijeli jedan narod dok se on obraća meni. Ali, to je Incko. Lupi, ako ostane živ pojašnjava, i za sve to uzme 25.000 evra mjesečno", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je ova Inckova izjava zaista ozbiljna, te da je zato komentariše, ali da je on tako neozbiljan tip da ne zavređuje ni slova komentara, niti bilo kakvog susreta u budućnosti.

"Koliki je Incko klovn govori i činjenica da ne zna ni da bi kao visoki predstavnik trebalo da čuva Dejtonski mirovni sporazum i Republiku Srpsku, kao potpisnicu tog sporazuma. Ako međunarodna zajednica u BiH želi da očuva mrvu svog dostojanstva, morala bi mu što hitnije kupiti kartu za Austriju, jer izigravajući klovna, on je od međunarodne zajednice u BiH napravio cirkus", zaključio je Dodik.

Boračka organizacija Republike Srpske istakla je da izjava visokog predstavnika Valentina Incka u kojoj je uporedio 9. januar - Dan Republike Srpske sa 10. aprilom - danom osnivanja NDH, predstavlja tešku uvredu za srpski narod i borce, kao i za sve srpske žrtve iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i iz Drugog svjetskog rata koje su u najvećem procentu stradale upravo od NDH.

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, zbog vrijeđanja srpskih žrtava rata i srpskog naroda, uputiće otvoreno pismo Savjetu za sprovođenje mira u BiH  u kojem će tražiti opoziv visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, izjavio je predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović.

"Poređenjem Dana Republike Srpske sa danom osnivanja Nezavisne Države Hrvatske , visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uvrijedio je srpske žrtve rata i srpski narod, zbog čega više ne može da obavlja navedenu funkciju", rekao je Mitrović Srni.

Mitrović kaže da je "veoma simptomatično" da je Incko takvu izjavu dao nakon istupa bošnjačkih udruženja u vezi sa obilježavanjem 9. januara - Dana Republike Srpske, što dokazuje da je visoki predstavnik bio u dogovoru sa udruženjima.

Demokratski narodni savez očekuje da se visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izvini zbog nesmotrene izjave u kojoj je uporedio 9. januar - Dan Republike Srpske sa 10. aprilom - danom osnivanja Nezavisne države Hrvatske /NDH/, a od međunarodne zajednice očekuje oštru reakciju na ovakvu neprimjerenu izjavu.
Iz DNS-a je saopšteno da zapanjujuće poruke visokog predstavnika još jednom pokazuju njegovu pravu ulogu i odnos prema Republici Srpskoj.

"Kada bi visoki predstavnik bio iskren i kada bi se sjetio istorijskih činjenica od 1875. godine do danas, morao bi da se postidi svoje uloge i svojih tumačenja istorije. Izjednačiti dželata i žrtvu i uporediti neuporedivo u opravdavanju jedne politike, jeste licemjerje", poručili su iz ove stranke.

Predstavnici DNS-a podsjetili su Incka da je obilježavanje Dana Republike Srpske regulisano zakonom, da je riječ o danu koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik, te da je to praznik svih građana Republike Srpske, a ne samo jednog naroda.

Srpska demokratska stranka ocijenila je izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u kojoj Republiku Srpsku poredio sa zločinačkom državnom tvorevinom NDH, kao neprihvatljivo, uvredljivo i politički bezobrazno istupanje u javnosti osobe koja predstavlja međunarodnu zajednicu i koja je zadužena za očuvanje mira i stabilnosti u BiH.
SDS pita Incka da li je iz neznanja i nepoznavanja istorijskih činjenica uporedio dan međunarodno-pravno priznatog subjekta kao što je Republika Srpska sa danom osnivanja zločinačke tvorevine kao što je NDH.

U saopštenju SDS postavlja pitanje međunarodnoj zajednici u BiH da li je uloga visokog predstavnika sprovođenje mira i civilnog aspekta mirovnog rješenja, kao što piše u Aneksu 10, ili raspirivanje mržnje i nepovjerenja među narodima u BiH, revitalizacija istorije i podsjećanje srpskog naroda na strašne golgote koje je preživio od NDH.

- Šokirani smo zatrašujućom izjavom visokog predstvanika u BiH Veletina Incka u kojoj je uporedio Republiku Srpsku sa NDH, izjavio je danas predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i pozvao Incka da se hitno izvini građanima Republike Srpske.

Ocjenjujući da je Inckovo poređenje "vrlo opasno i za svaku osudu", Borenović je rekao da to čini visoki predstavnik međunarode zajednice u BiH, koji treba da garantuje sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači da štiti i RS i BiH.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je Srni da je iznenađen izjavom visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je dozvolio sebi da uporedi 9. januar - Dan Republike Srpske, koji je svetinja za stanovništvo Republike Srpske i Srbije, sa 10. aprilom – danom osnivanja takozvane Nezavisne države Hrvatske.

Incko je danas izjavio da ako bi se počeli slaviti praznici kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti da se slave i 10. april, dan kada je osnovana NDH.